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July 31, 2020 

 
 

Brian D. Mayo, Esq.  
Attorney for the East Central Community College 
Board of Trustees 
Post Office Box 218 
Newton, Mississippi  39345 
 

Re: Providing Personal Protective Equipment to Students and Employees 
 
Dear Mr. Mayo:  
 
The Office of the Attorney General is in receipt of your request for the issuance of an official 
opinion.    
 

Question Presented  
 
Due to the COVID-19 pandemic, may the Board of Trustees (“Board”) of East Central Community 
College (“ECCC”) purchase and provide personal protective equipment (“PPE”) for its students 
and employees, or would such purchase constitute an illegal donation under Section 66 of the 
Mississippi Constitution?  

Brief Response 
 
If the Board determines that PPE is necessary to achieve a statutory purpose and not for the sole 
benefit of the individual students and employees, ECCC may provide PPE to its students and 
employees.  
 

Applicable Law and Discussion  
 
Our office has consistently opined, that an expenditure for a public or authorized purpose, and not 
for the sole benefit of private individuals, is not an unlawful donation under Section 66 of the 
Mississippi Constitution, even if the expenditure results in incidental benefits to private 
individuals. MS AG Op., Brown (November 14, 2016).   
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As stated by your request, ECCC wishes to provide PPE to students and employees to allow for 
the campus to safely re-open in the fall. According to Miss. Code Ann. Section 37-29-67, the 
Mississippi Community College Board of Trustees “shall have the full power to do all things 
necessary to the successful operation of the district and the college or colleges or attendance 
centers located therein to insure educational advantages and opportunities to all the enrollees 
within the district.”  
 
It is the opinion of this office that, if the Board determines that providing PPE is necessary to 
achieve a statutory purpose, and not for the sole benefit of the individual students and employees, 
this expenditure would not constitute a donation in violation of Section 66 of the Mississippi 
Constitution1. Rather, it would be an authorized expenditure pursuant to Section 37-29-76 that 
could potentially provide incidental benefits to the community college’s students and employees.  
 
If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 
 

Sincerely, 
 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL  
 

By:      /s/ Beebe Garrard 

Beebe Garrard   
Special Assistant Attorney General 

                                                            
1 Section 66 of the Mississippi Constitution provides:  
 

No law granting a donation in favor of any person or object shall be enacted except by 
the concurrence of two-thirds of the members elect of each branch of the Legislature, nor by any 
vote for a sectarian purpose or use. 


