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November 10, 2020 

 

 

Dr. Lisa Karmacharya 

Executive Director 

Mississippi Charter School Authorizer Board 

239 Lamar Street, Suite 207 

Jackson, Mississippi 39201 

 

Re: Calculation of 3% Per-Pupil Allocation from Charter Schools Pursuant to 

Section 37-28-11 

 

Dear Dr. Karmacharya:   

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Background Facts 

In your request, you provide:  

Mississippi Code Annotated, Section 37-28-11 provides that in order for the Board 

to cover the costs of overseeing charter schools in accordance with the Mississippi 

Charter Schools Act of 2013, the Authorizer “shall receive three percent (3%) of 

annual per-pupil allocations received by a charter school from state and local 

funds for each charter school it authorizes.” The calculation or formula to determine 

the “annual per-pupil allocation” received by a charter school from its portion of 

state funds is not defined in the Act. However, Mississippi Code Annotated, 

Section 37-28-55 provides:  

 

(1)(a) The State Department of Education shall make payments to 

charter schools for each student in average daily attendance at the 

charter school equal to the state share of the adequate education 

program payments for each student in average daily attendance at 

the school district in which the charter school is located. In 

calculating the local contribution for purposes of determining the 

state share of the adequate education program payments, the 

department shall deduct the pro rata local contribution of the school 

district in which the student resides, to be determined as provided in 

Section 37-151-7(2)(a). 
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(b) Payments made pursuant to this subsection by the State 

Department of Education must be made at the same time and in the 

same manner as adequate education program payments are made to 

school districts under Sections 37-151-101 and 37-151-103. 

Amounts payable to a charter school must be determined by the State 

Department of Education. Amounts payable to a charter school over 

its charter term must be based on the enrollment projections set forth 

over the term of the charter contract. Such projections must be 

reconciled with the average daily attendance using months two (2) 

and three (3) ADA for the current year for which adequate education 

program funds are being appropriated and any necessary adjustments 

must be made to payments during the school's following year of 

operation. 

 

(Emphasis added.) The Mississippi Adequate Education Program (“MAEP”) is the 

formula established by the Legislature to provide adequate operation funding levels 

for each school district to meet the accountability scale of “Successful” as 

established by the State Board of Education regardless of the school district’s 

geographic location. The MAEP funding formula for the adequate education 

program payments has been outlined by the Mississippi Department of Education 

and is as follows:  

  

(Average Daily Attendance + High Growth) x Base Student Cost + 

At-Risk – Local Contribution + Hold Harmless Guarantee = MAEP 

Formula Allocation 

 

MAEP Formula Allocation + Add-On Programs = Total MAEP 

District Funding  

 

As shown above and as provided in the statutes, there are several costs that are 

included in determining the total MAEP District Funding received by a charter 

school, including, per capita funds, 1% sales tax funds, educational enhancement 

funds referenced in Mississippi Code Annotated, Section 37-61-33 and at-risk pupil 

adjustments and add-on programs as set forth in Section 37-151-7(1)(d) and (e). 

However, the only amount dictated by Section 37-28-11 to be paid to the Authorizer 

by a charter school is 3% of the per-pupil allocation, not 3% of the total MAEP 

District funding. 

 

For the reason stated above, it is the belief of the Authorizer that the allocation from 

a charter school would simply be 3% of the student base cost determined by the 

Mississippi Department of Education when calculating the total MAEP Funding 

and that education enhancement funds would be a separate allocation to a charter 

school that is included in the total MAEP funding amount to a charter school but 

not in the per-pupil allocation. Limiting the allocation from the charter schools to 

the Authorizer to 3% of the base student cost and not including educational 

enhancement funds, such as the 1% sales tax or per capita funds would allow a 

charter school to keep more of its funding to operate its school and serve its student 

population. 
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The Authorizer requests an official opinion from the Attorney General as to 

whether educational enhancement funds, 1% sales tax or per capita funds should be 

included when calculating the 3% of annual per-pupil allocation that is invoiced 

and received by the Authorizer from a charter school for the cost of overseeing 

charter schools pursuant to the Mississippi Charter Schools Act of 2013 or whether 

the allocation from the charter schools should be only 3% of the base student cost 

as determined pursuant to the MAEP formula. 

 

Issues Presented 

You ask “whether educational enhancement funds, 1% sales tax or per capita funds should be 

included when calculating the 3% of annual per-pupil allocation that is invoiced and received by 

the Authorizer from a charter school for the cost of overseeing charter schools pursuant to the 

Mississippi Charter Schools Act of 2013 or whether the allocation from the charter schools should 

be only 3% of the base student cost as determined pursuant to the MAEP formula.  

 

Brief Response 

The 3% of annual per-pupil allocation invoiced and received by the Authorizer from a charter 

school should be calculated based on the funds received by the charter school in accordance with 

Section 37-28-55. Thus, if educational enhancement funds, 1% sales tax or per capita funds are 

included in the calculation of payments to charter schools pursuant to Section 37-28-55, they 

should be also included when calculating the 3% of annual per-pupil allocation that is invoiced 

and received by the Authorizer from a charter school for the cost of overseeing charter schools 

pursuant to Section 37-28-11. 

Applicable Law and Discussion 

Section 37-28-55 requires the State Department of Education to “make payments to charter schools 

for each student in average daily attendance at the charter school equal to the state share of the 

adequate education program payments for each student in average daily attendance at the school 

district in which the charter school is located.”  Miss. Code Ann. § 37-28-55 (emphasis added.) 

This statute also requires the local school district to pay “the charter school an amount for each 

student enrolled in the charter school equal to the ad valorem tax receipts and in-lieu payments 

received per pupil for the support of the local school district in which the student resides.”  Id. 

(emphasis added).  The funds received by charter schools from the State Department of Education 

and the local school districts are referred to differently within Section 37-28-55; however, they are 

both calculated based upon the number of individual students attending charter schools.  

Section 37-28-55(1)(a) provides that “(i)n calculating the local contribution for purposes of 

determining the state share of the adequate education program payments, the department shall 

deduct the pro rata local contribution of the school district in which the student resides, to be 

determined as provided in Section 37-151-7(2)(a).”1 Taxes levied for the retirement of the local 

 
1 Section 37-151-7(2)(a) provides, in relevant part:  

The local contribution amount for school districts in which there is located one or more 

charter schools will be calculated using the following methodology: using the adequate 

education program twenty-eight (28) mill value, or the twenty-seven percent (27%) cap 
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school district’s debt and taxes levied for the support of vocational-technical educational programs 

are specifically excluded from the calculation of the per pupil payment.  Miss. Code Ann. 

§ 37-28-55(2)–(3).  Section 37-28-55 does not provide any further exclusions for the calculation 

of payments to charter schools from the State Department of Education and local school districts. 

Pursuant to Section 37-28-11, “the authorizer shall receive three percent (3%) of annual per-pupil 

allocations received by a charter school from state and local funds for each charter school it 

authorizes.”  

 

It is the opinion of this office that the three percent of annual per-pupil allocations to be paid to 

the Authorizer by a charter school should be calculated based on the money received by the charter 

schools from the State Department of Education and local school districts pursuant to Section 

37-28-55.  Thus, if educational enhancement funds, 1% sales tax or per capita funds are included 

in the calculation of payments to charter schools pursuant to Section 37-28-55, they should be also 

included when calculating the 3% of annual per-pupil allocation pursuant to Section 37-28-11.  

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard 

 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 

 
amount (whichever is less) for each school district in which a charter school is located, an 

average per pupil amount will be calculated. This average per pupil amount will be 

multiplied times the number of students attending the charter school in that school district. 

The sum becomes the charter school's local contribution to the adequate education program. 


