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November 10, 2020 

 

 

Robert W. Lawrence, Esq. 

City Attorney, City of Crystal Springs 

Post Office Box 473 

Crystal Springs, Mississippi 39059 

 

Re: Contracting with private business to collect municipal utility bills 

 

Dear Mr. Lawrence: 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion. 

Questions Presented 

 

1. May the City of Crystal Springs (the “City”) contract with a private business to accept 

payment of municipal water and sewer bills? 

 

2. If the response to question 1 is affirmative, what parameters are required (i.e., payment of 

fees, bonding) or, what does the Office of the Attorney General suggest with respect to 

these parameters?   

 

Brief Response 

 

With respect to your first question, yes.  The governing authority of a municipality may enter into 

a contract with a private entity for the billing and collection of fees for water services and sewer 

services, pursuant to the municipality’s authority under Sections 21-27-7 and 21-27-11 et seq. 

 

With respect to your second question, given its broad nature, we make no suggestion regarding the 

parameters of the City’s billing arrangement with the private company. 

 

Applicable Law and Discussion 

 

Mississippi Code Annotated Section 21-27-7 authorizes the governing authorities of municipalities 

to, among other things, “erect, purchase, maintain and operate waterworks, and to regulate the 

same” and to “contract with any person for the maintenance and operation of waterworks.”  Section 

21-27-11 et seq. governs the formation and operation of municipally-owned utility systems. 
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Our office has previously opined that the governing authority of a municipality may enter into a 

contract with a private entity for the billing and collection of fees for water services and sewer 

services, pursuant to its authority under Sections 21-27-7 and 21-27-11 et seq.  MS AG Op., 

Herring at *1 (Jan. 12, 2007) (citing MS AG Op., Thompson (June 5, 1998); MS AG Op., 

Littlejohn (Feb. 23, 1995); MS AG Op., Hall (Oct. 3, 1997)).  In our Herring opinion, we noted 

that “prior to entering into a contract on behalf of the municipality, authorization must be given to 

the Mayor to take such action and such approval must be accurately reflected in the official minutes 

of the municipality as the governing authority speaks only through its official minutes.” MS AG 

Op., Herring at *1 (citing MS AG Op., Carroll (July 14, 2003)).  Accordingly, the City is 

authorized to contract with a private business to accept payment of municipal water and sewer 

bills. 

 

With respect to your second question, given its broad nature, we make no suggestion regarding the 

parameters of the City’s billing arrangement with the private company. 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Phil Carter 

 

Phil Carter 

Special Assistant Attorney General 

 

 

 

 


