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November 10, 2020 

 

Scott F. Slover, Esquire 

Attorney for Adams County Board of Supervisors 

314 State Street 

Natchez, Mississippi 39120 

 

Re: House Bill 1647 and Constable Compensation in State Fail Cases 

 

Dear Mr. Slover: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Questions Presented 

 

1. Does the term “employee” in House Bill 1647 (2020 Regular Session) include elected 

officials such as chancery clerks, circuit clerks and constables? 

 

2. What is the meaning of “leave with pay” as used within House Bill 1647 (2020 Regular 

Session)? 

 

3. May a constable’s annual compensation for his services provided in state cases in which 

the state fails in the prosecution be paid at any time during the year or only after the year 

is completed? 

Brief Response 

 

With respect to your first question, no.  House Bill 1647 does not contemplate the inclusion of 

elected officials, who are not subject to county leave policies or those separate leave policies 

adopted by such officials for their own respective employees.  

 

With respect to your second question, “leave with pay,” as used within House Bill 1647 (2020 

Regular Session), and as applicable to the Adams County Board of Supervisors, refers to 

“administrative leave,” and means that county employees who are subject to the county’s leave 

policies may be granted such leave by the board of supervisors, while receiving the compensation 

to which employees are entitled when they are on regular leave as provided in the respective 

county’s leave policies, formally adopted by the board of supervisors pursuant to Mississippi Code 

Annotated Section 19-3-63 and 25-11-103(i). 
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Turning to your third question, the statutory fee to which constables are entitled for their services 

provided in state cases in which the state fails in the prosecution cannot be paid until the year is 

completed. 

Applicable Law and Discussion 

 

House Bill 1647 provides, in relevant part, as follows: 

 

From and after March 14, 2020, the board of supervisors of any county, the 

governing authority of any municipality and the local school board of any public 

school district may grant administrative leave with pay during the affected period 

within the affected county, municipality or school district to the employees of such 

governmental entities on a local or statewide basis in the event of extreme weather 

conditions or in the event of a man-made, technological or natural disaster or 

emergency, if such event has resulted in an emergency declaration by the 

Governor.  Any employee on a previously approved leave during the affected 

period shall be eligible for such administrative leave granted by the governing 

authority, and shall not be charged for his or her previously approved leave during 

the affected period. 

 

With respect to your first question, we have previously opined that, elected officials, presumed to 

be available for official duties at all times, are not covered by county leave policies or separate 

leave policies established for their respective employees.  MS AG Op., Ready at *1 (Feb. 16, 

2001); MS AG Op., Ranck at *1 (Feb. 8, 1996); see also MS AG Op., Phillips at *1 (Feb. 10, 

2006).  It is, therefore, the opinion of this office that elected officials are not included among those 

employees who may be granted administrative leave by the governing authorities of a county, 

municipality, or school district pursuant to House Bill 1647.    

 

With respect to your second question, “leave with pay,” as used within House Bill 1647 (2020 

Regular Session), and as applicable to the Adams County Board of Supervisors, refers to 

“administrative leave,” and means that county employees who are subject to the county’s leave 

policies may be granted such leave by the board of supervisors, while receiving the compensation 

to which employees are entitled when they are on regular leave as provided in the respective 

county’s leave policies, formally adopted by the board of supervisors pursuant to Mississippi Code 

Annotated Sections 19-3-63 and 25-11-103(i).  

 

Turning to your third question, regarding cases in which the state fails in its prosecution, or “state 

fail” cases, Mississippi Code Annotated Section 25-7-27 provides, in relevant part: 

 

(1) Marshals and constables shall charge the following fees: 

 

. . . 

(f) For serving all warrants and other process and attending all trials in state cases 

in which the state fails in the prosecution, to be paid out of the county treasury on 

the allowance of the board of supervisors without itemization, subject, however, 



Scott F. Slover, Esq. 

November 10, 2020 

Page 3 
 

550 HIGH STREET • SUITE 1200 • JACKSON, MISSISSIPPI  39201 

POST OFFICE BOX 220 • JACKSON, MISSISSIPPI  39205 

TELEPHONE (601) 359-3680 

to the condition that the marshal or constable must not have overcharged in the 

collection of fees for costs, contrary to the provisions of this section, annually. 

Miss. Code Ann. § 25-7-27 (emphasis added).  

 

This office has previously addressed a constable’s job requirements in relation to collecting the 

fee set forth in Section 25-7-27: 

 

[I]n order to collect the fee the constable must serve or diligently attempt to serve 

all warrants and other process presented to him for service in state cases in which 

the state fails in the prosecution. He must attend all trials in state cases in which the 

state fails in the prosecution, unless lawfully excused or otherwise unavailable for 

a legitimate reason. Finally, he must not have overcharged in the collection of fees 

for costs, contrary to the provisions of Section 25-7-27. 

 

MS AG Op., Enlow at *1 (Feb. 4, 2005).  A constable is ineligible to collect the annual statutory 

fee in its entirety if he fails to comply with any of the provisions set forth by Section 25-7-27(f).  

Id.  Conversely, if the constable performs all duties set forth above, the board of supervisors has 

no discretion and must pay the full fee.  Id.  

 

Accordingly, it is the opinion of this office that the fee for “state-fail” cases may only be paid to a 

constable on an annual basis and only if he/she has fully satisfied the provisions of Section 25-7-

27.  

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us.    

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

      By: /s/ Phil Carter 

 

Phil Carter 

Special Assistant Attorney General 

 

 

 

 

 

 


