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October 5, 2020 

 

 

Gene Barton, Esquire 

City Attorney, City of Okolona 

Post Office Box 147 

Okolona, Mississippi 38860 

 

Re: Use of municipal auditorium by private organizations 

 

Dear Mr. Barton: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

 

Background Facts 

 

Your letter states that the City of Okolona (the “City”) has an auditorium that is used for municipal 

court and board meetings.  The City’s policy in the past has been to allow entities, other than the 

City, to rent the auditorium on a fee schedule basis. 

Questions Presented 

You ask the following questions: 

 

1. Is it necessary to charge a fee to entities, other than the City, when such entities are not 

working in concert with the City for the use of the auditorium? 

 

2. May a fee be waived with respect to the local chamber of commerce if it is put in the 

minutes that it is part of the City’s contribution to the chamber of commerce? 

Brief Response 

 

With respect to your first question, no.  A municipality is not required to charge a fee when 

allowing non-municipal individuals or entities to use municipal property.  However, such use must 

accord with a uniform policy enacted by the municipal governing authorities.  Furthermore, the 

municipality must collect from the user any expenses that the municipality is required to expend 

as a result of the municipal facility being used—i.e., cleaning fees or charges for utilities; 

otherwise, such uncompensated use would constitute a donation, which is prohibited by Article 4, 

Section 95 of the Mississippi Constitution unless explicitly authorized by law. 
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Turning to your second question, should the City’s governing authorities determine, consistent 

with the facts, that the local chamber of commerce is qualified to receive a donation, the governing 

authorities may waive any fee charged for using municipal facilities.   

 

Applicable Law and Discussion 

 

“Public entities are authorized to permit the use of [their] facilities, provided that a uniform policy, 

which passes constitutional muster, is established and implemented for the 

organizations/individuals using the space in the facility.”  MS AG Op., Short at *1 (Apr. 24, 2009).  

A county or municipality may not enact a use policy that favors one organization or individual 

over another.  MS AG Op., Barefield at *1 (June 13, 2003).  We have opined that such “[p]olicies 

may include fees to be charged for the use of the property or facility.”  MS AG Op., Baum at *1 

(Feb. 17, 2006).  “Fees which are charged for the use of municipal facilities are not for the purpose 

of bringing a profit to the municipality, but should be reasonably tailored to compensate the 

municipality for expenses directly related to the use of the property by the organization, group or 

individual (use of utilities, municipal personnel, janitorial services, etc.).”  Id. 

 

However, we are aware of no requirement that a municipality charge a fee for use of municipal 

property.  See MS AG Op., Hatcher (Nov. 16, 2001) (“Although the governing authorities may 

adopt a policy of allowing individuals and groups to use the city hall free of charge for commercial 

ventures, such as insurance sales, the governing authorities may also adopt a policy that 

individuals, groups and organizations may only use the city hall for nonprofit purposes.”).   

 

“As a general rule, a municipality is prohibited from donating land owned or controlled by public 

entities to private corporations or individuals in accordance with Article 4, Section 95 of the 

Mississippi Constitution.”  MS AG Op., Manley at *2 (May 1, 2015).  Accordingly, while there is 

no requirement to charge a fee for using municipal property, such use must not result in an 

unconstitutional donation.  See MS AG Op., Gamble at *1 (Feb. 6, 2004) (“However, it is 

important to note that the church should reimburse the county for the use of the facility, such as 

the cost of utilities and custodial services, so that the county is not contributing public funds toward 

a private purpose.”). 

 

Turning to your second question, municipalities are specifically authorized to contribute, donate 

or appropriate funds from the general funds to Main Street programs and local economic 

development organizations.  Miss. Code Ann. § 21-19-44–44.1.  We have also opined that 

municipal governing authorities may, in their discretion, waive all, or part, of the fees charged for 

use of municipal property, upon a finding that the group, organization or individual is qualified to 

receive a donation, in accordance with Sections 21-17-1(3)(a)(1) and 21-17-1(3)(b)(ii), relating to 

a qualified bona fide, not-for-profit, civic or eleemosynary corporation.  MS AG Op., Manley at 

*1 (May 1, 2015). 

 

Citing Section 21-19-44, this office has previously addressed a municipality’s authority to provide 

space within a municipal building to a local chamber of commerce: 

 

We have stated by prior opinion that a municipality may provide space in a 

municipal building rent free for the Chamber of Commerce pursuant to Section 21-



Gene Barton, Esq. 

October 5, 2020 

Page 3 
 

550 HIGH STREET • SUITE 1200 • JACKSON, MISSISSIPPI  39201 

POST OFFICE BOX 220 • JACKSON, MISSISSIPPI  39205 

TELEPHONE (601) 359-3680 

19-44 and 21-19-44.1. MS AG Op., Jones (August 4, 2000). Municipalities may 

contract to provide office space or in kind services to the Main Street Project or 

local economic development organizations for consideration. Municipalities may 

donate to the Main Street Project and local economic development organizations 

office space and in kind services pursuant to the above statutes. 

 

MS AG Op., Farmer at *2 (Dec. 20, 2002); see also MS AG Op., Jones at *2–3 (Aug. 4, 2000); 

see also MS AG Op., Denton at *1 (Mar. 12, 2012) (“It is clear that a municipality is authorized 

to donate office space to the local Chamber of Commerce, in accordance with Mississippi Code 

Annotated Sections 21-19-44 and 21-19-44.1.”).  

 

While the above-cited opinions issued by this office have concluded that a local chamber of 

commerce is, per se, qualified to receive a donation by a municipality, it is the opinion of this 

office that the governing authorities of a municipality must determine, consistent with the facts, 

that the local chamber of commerce may receive a donation pursuant to Sections 21-19-44–44.1, 

Section 21-17-1(3)(a)(1), (3)(b)(ii), or another applicable statute.  MS AG Op., Baum at *1 (Feb. 

17, 2006) (“On a case-by-case basis, the municipal governing authorities may, in their discretion, 

entertain a request to waive fees established in a policy providing for use of municipal facilities, 

and upon a finding that the group, organization or individual is qualified to receive a donation, the 

governing authority may determine to waive all or a part of the fees.”).  To the extent this opinion 

conflicts with our prior opinions—namely, our Denton, Farmer, and Jones opinions cited herein—

the conflicting portions of those prior opinions are hereby modified.   

 

Accordingly, should the City’s governing authorities determine, consistent with the facts, that the 

local chamber of commerce is qualified to receive a donation, the governing authorities may waive 

any fee charged for using municipal facilities. 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

   

       Sincerely, 

 

       LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

      By: /s/ Phil Carter 

 

       Phil Carter 

       Special Assistant Attorney General 

 


