
 

550 HIGH STREET • SUITE 1200 • JACKSON, MISSISSIPPI 39201 

POST OFFICE BOX 220 • JACKSON, MISSISSIPPI 39205 

TELEPHONE (601) 359-3680 

 
January 5, 2021 

 

 

Mr. C. Jack Armstrong, III 

Chairman, Mississippi Auctioneer Commission 

Post Office Box 50 

Morton, Mississippi 39117 

 

Re: Reverse auctions exemptions 

 

Dear Mr. Armstrong: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

 

Question Presented 

 

Does the exemption provided in Section 73-4-5(2)(b) to the licensure requirement for auctioneers 

apply to auctioneers providing services for reverse auctions as independent contractors? 

 

Brief Response 

 

No.  Based on the plain language of Section 73-4-5(2)(b), the exemption only applies to the 

specified employees, not to independent contractors. 

 

Applicable Law & Discussion 

 

Pursuant to Mississippi Code Annotated Section 73-4-5, any person or entity that conducts an 

auction, provides an auction service, holds himself out as an auctioneer, or advertises his services 

as an auctioneer in the State of Mississippi must first obtain a license by the Mississippi Auctioneer 

Commission.  For purposes of licensure, the Code defines an “auction” in the following manner: 

 

“Auction” means a sale transaction conducted by means of oral or written 

exchanges between an auctioneer and the members of his audience, which 

exchanges consist of a series of invitations for offers for the purchase of goods 

made by the auctioneer and offers to purchase made by members of his audience 

and culminate in the acceptance by the auctioneer of the highest or most favorable 

offer made by a member of the participating audience. 
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Miss. Code Ann. § 73-4-3(a).  An “auctioneer” is “an individual who is engaged in, or who by 

advertising or otherwise holds himself out as being available to engage in, the calling for, the 

recognition of, and the acceptance of, offers for the purchase of goods or real estate at an auction.”  

Id. at § 73-4-3(c).1  

 

Section 73-4-5(2) contains several exceptions to the licensing requirement including, relevant to 

your request, an exception for “[a] sale conducted by an employee of the United States or the State 

of Mississippi or its political subdivisions in the course and scope of his employment.”  Miss. Code 

Ann. § 73-4-5(2)(b). 

 

If a statute is plain and unambiguous, there is no need to engage in statutory interpretation.  Dupree 

v. Carroll, 967 So. 2d 27, 30 (Miss. 2007).  A plain reading of Section 73-4-5(2)(b) demonstrates 

that it applies only to a sale conducted by “an employee” of the United States, State of Mississippi, 

or a political subdivision thereof who is acting “in the course and scope of his employment.”  This 

office is of the opinion that this language does not apply to an independent contractor. 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely 

                             

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Phil Carter 

 

Phil Carter 

Special Assistant Attorney General 

 

 
1 This opinion does not address whether a reverse auction meets the definition of an “auction,” provided in 

Section 73-4-3(a) or whether an individual conducting a reverse auction constitutes an “auctioneer” as defined in 

Section 73-4-3(c). 


