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Kathryn R. Gilchrist, Esq. 

Attorney for Magnolia Regional Medical Center 

609 Steed Road 

Ridgeland, Mississippi 39157 
 

Re: Service area of community hospital 
 

Dear Ms. Gilchrist: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Question Presented 
 

Can a community hospital provide services outside of Mississippi, so long as it operates within its 

“service area”? 

Brief Response 
 

Yes.  A community hospital may provide authorized services within the hospital’s “service area,” 

which “may include areas outside of the State of Mississippi.” 

 

Applicable Law and Discussion 
 

Mississippi Code Annotated Sections 41-13-10 through 41-13-47 govern community hospitals.  

Section 41-13-10 provides, in part: 
 

For purposes of Sections 41-13-10 through 41-13-47, the following words shall 

have the meanings ascribed herein, unless the context otherwise requires: 
 

. . . 

 

(f) “Service area” means that area in which a community hospital may provide 

services and perform the activities in Section 41-13-35(5), as determined by a board 

of trustees by its patient origin studies, and may include areas outside of the State 

of Mississippi. 
 

Miss. Code Ann. § 41-13-10 (emphasis added). 
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As your request notes, our office has previously been asked to opine as to whether a community 

hospital could operate in another state, so long as it operates within its “service area.”  MS AG 

Op., Philips (Feb. 18, 2011).  There, we found that a community hospital could not operate in 

another state because the community hospital enabling legislation did not allow for such operation.  

While Philips is a correct interpretation of the law as it existed in 2011, Section 41-13-10(f)—the 

definition of “service area”—was  amended during the 2019 Regular Legislative Session to 

specifically state that a community hospital’s authorized service area “may include areas outside 

of the State of Mississippi.”  S.B. 2892, Reg. Sess. (Miss. 2019).1 

 

Based on a plain reading of Section 41-13-10(f), as currently written, a community hospital’s 

service area may include areas outside the State.  Therefore, so long as the hospital is performing 

services that it is otherwise authorized to perform, it may do so outside the State of Mississippi, 

providing such location is within the hospital’s service area.2 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Phil Carter 

 

Phil Carter 

Special Assistant Attorney General 

 
1 Our Philips opinion is modified to the extent that it is inconsistent with current law and this opinion.   

 
2 This opinion is limited to an interpretation of the term “service area,” as was amended during the 2019 

Regular Legislative Session.  We offer no opinion on the applicability of any other state or federal laws to a Mississippi 

community hospital operating in another state.   

 


