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September 29, 2020 

 

 

Nickita S. Banks, Esq. 

Board Attorney, Jefferson County Board of Supervisors 

Post Office Box 124 

Port Gibson, Mississippi 39150 

 

Re: Board of Trustees of County Hospital 

 

Dear Ms. Banks: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion. 

Background  

 

You state that the county-owned hospital’s board of trustees is currently composed of seven (7) 

trustees, one (1) from each supervisor district and two (2) at-large members.  One of the at-large 

member’s term expires in September 2020.   

 

Questions Presented 

 

1. Does the board of supervisors have authority to require the board of trustees to function 

with only six (6) members, until such time as they can reduce the board of trustees to five 

members? 

 

2. Does the board of supervisors have authority to dissolve the hospital board of trustees and 

reappoint an entirely new board of trustees? 

 

3. Does the board of supervisors have authority to order an internal audit of the county 

hospital? 

Brief Responses 

 

In response to your first question, yes.  A community hospital board of trustees must be composed 

of at least five, but not more than seven, members.  When the term of office for an at-large trustee 

serving over and above the mandatory five (5) trustees expires, the Board of Supervisors is not 

obligated to appoint or re-appoint a trustee to continue in that position.  Therefore, the board of 
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supervisors may allow a six (6) member board of trustees to govern the hospital until such time as 

the board of trustees can be reduced to five (5) members. 

 

In response to your second question, no.  The duly appointed trustees currently serving are entitled 

to serve the entire term for which they were appointed, unless removed for good cause in 

accordance with Section 41-13-29(1)(a) of the Mississippi Code. Therefore, the board of 

supervisors does not have authority to dissolve the current board of trustees and appoint an entirely 

new board.  

 

In response to your third question, yes.  A county board of supervisors is expressly authorized to 

contract with certified accountants and other professionals for services determined to be 

“necessary and in the best interest of the county.”  It is the opinion of this office that such authority 

extends to auditing a community hospital owned by the county and governed by a board of trustees. 

 

Applicable Law and Discussion 

 

Mississippi law sets forth the duties and authority belonging to a board of supervisors and 

community hospital board of trustees, with respect to the ownership and operation of community 

hospitals, providing, in pertinent part: 

  

(1)(a) The owners are authorized to appoint trustees for the purpose of operating 

and governing community hospitals. The owner of a community hospital may 

remove a trustee after appointment for good cause shown, upon a unanimous vote 

of all members of the governing board of the owner that appointed the trustee, or 

upon a majority vote of the governing board of the owner that appointed the trustee 

after a recommendation from the board of trustees of the hospital that the trustee be 

removed. To be eligible for appointment, an appointee must be an adult legal 

resident of the county which has an ownership interest in the community hospital 

or the county in which the municipality or other political subdivision holding the 

ownership interest in the community hospital is located. The authority to appoint 

trustees shall not apply to leased facilities, unless specifically reserved by the owner 

in the applicable lease agreement. 

  

(b) The board of trustees shall consist of not more than seven (7) members nor less 

than five (5) members, except where specifically authorized by statute, and shall be 

appointed by the respective owners on a pro rata basis comparable to the ownership 

interests in the community hospital. Where the community hospital is owned solely 

by a county, or any supervisors districts, judicial districts or election district of a 

county, or by a municipality, the trustees shall be residents of the owning entity. 

. . . 

 

(2)(a) Initially the board of trustees shall be appointed as follows: one (1) for a term 

of one (1) year, one (1) for a term of two (2) years, one (1) for a term of three (3) 

years, one (1) for a term of four (4) years, and one (1) for a term of five (5) years. 
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Appointments exceeding five (5) in number shall be for terms of four (4) and five 

(5) years, respectively. Thereafter, all terms shall be for five (5) years. 

   

Miss. Code Ann. § 41-13-29 (emphasis added). 

  

With respect to your first question, this office has had the occasion to opine with respect to boards 

of trustees comprised of more than five members:   

 

Duly appointed trustees of a community hospital over and above the mandatory 

five (5) trustees are entitled to serve the remainder of their current terms of office 

without being subject to removal. Upon the expiration of their current terms, the 

board of supervisors has the discretionary authority to continue to appoint or re-

appoint the additional trustees authorized by Section 41-13-29(1). If, upon the 

expiration of the current terms of the additional trustees, the board of supervisors 

wishes to have a five (5) member board of trustees, said board could simply decline 

to make any appointments that are in excess of the mandatory five (5).  

 

MS AG Op., Guice at *1 (Jan. 3, 2012).  When the term of office for an at-large trustee serving 

over and above the mandatory five (5) trustees expires, the board of supervisors is not obligated to 

appoint or re-appoint a trustee to continue in that position.  Therefore, the board of supervisors 

may allow a six (6) member board of trustees to govern the hospital until such time as the board 

of trustees can be reduced to five (5) members. 

 

With respect to your second question, this office has also previously addressed the issue of 

removing a community hospital trustee: 

 

Once appointed to an office for a specific term, an appointee is entitled to serve the 

entire term without being subject to removal, as long as he remains qualified to hold 

office.  MS AG Op., Guice (January 3, 2012) (citing MS AG Op., Cardin (August 

26, 2005)).  We have also opined that the board of supervisors cannot revoke its 

appointment of or otherwise terminate a member of the board of trustees prior to 

expiration of his/her term except for statutorily permitted reasons.  MS AG Op., 

Guice (January 17, 2012).  

  

MS AG Op., Guice at *2 (Apr. 26, 2013).  Consistent with the Guice opinions cited herein, because 

the duly appointed trustees are entitled to serve the entire term for which they were appointed, 

unless removed for good cause in accordance with Mississippi Code Annotated Section 41-13-

29(1)(a), the board of supervisors does not have authority to dissolve the current board of trustees 

and appoint an entirely new board. 

 

Turning to your third question, Section 19-3-69 expressly authorizes a county board of supervisors 

to contract with certified accountants and other professionals for services determined to be 

“necessary and in the best interest of the county.”  Citing this code section, this office has 

previously opined that a board of supervisors may, “in the exercise of their discretion, employ or 

contract with an independent certified public accounting firm to assist in the audit of . . . a public 

community hospital which is in part owned and funded by [the county] pursuant to Sections 41-
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13-1 et seq., Miss. Code of 1972 . . . .”  MS AG Op., Hagwood at *1 (Dec. 16, 1992).  Accordingly, 

pursuant to Section 19-3-69, we are of the opinion that a board of supervisors does have authority 

to order an internal audit of a community hospital owned by the county. 

 

We would also note that a board of supervisors may order an audit in conjunction with the sale or 

lease of a community hospital.  Miss. Code Ann. § 41-13-15 (“Whenever any owner decides that 

it may be in its best interests to sell or lease a community hospital as provided for under subsection 

(7) of this section, the owner shall first contract with a certified public accounting firm, a law firm 

or competent professional health care or management consultants to review the current operating 

condition of the community hospital.”).  Moreover, a board of supervisors, on an annual basis, 

should receive an audit report from the community hospital board of trustees.  Miss. Code Ann. § 

41-13-47 (“On or before the first Monday in March of each year, said board of trustees shall also 

make, enter on its minutes and file with such owner or owners, a full fiscal year report which shall 

contain a complete and correct accounting of all funds received and expended for all hospital 

purposes.”).  Finally, the State Auditor is also charged with auditing the books and records of each 

community hospital “at the same time and in the same manner as the accounts and financial records 

of the county are audited . . . .”  Miss. Code Ann. § 27-105-365(3); see also MS AG Op., Reed at 

*3 (Mar. 3, 2017).   

 

If we may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

  

Sincerely, 

  

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

  

By: /s/ Phil Carter 

  

Phil Carter 

Special Assistant Attorney General 

 

 

 

 


