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August 6, 2021 

 

Jamie F. Lee, Esq. 

Attorney for Cleveland School District 

Post Office Box 1209 

Cleveland, Mississippi 38732 

 

Re: Tuition-based 3K and After-School Program 

 

Dear Ms. Lee: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Background  

 

According to your request, the Cleveland School District (the “District”) is interested in housing a 

tuition-based 3K program within one or more of its magnet elementary schools. Students would 

be chosen by lottery, but the program would be generally available to any of the District’s three-

year-old children. Additionally, the District would ensure that the children would not be of age to 

qualify for the Early Learning Collaborative. You also ask about the feasibility of an after-school 

program for students 3K-6th grade, which also would be tuition-based and staffed by certified 

teachers. In a subsequent telephone conversation, you stated that the District currently operates a 

3K program at one of its magnet elementary schools, but tuition payments have been suspended 

pending the outcome of this opinion. 

 

Questions Presented 

 

1. May the District fund and operate an early childhood tuition-based program for three-year-

olds pursuant to Mississippi Code Annotated Section 37-7-301(zz) as long as the program 

does not conflict with the Early Learning Collaborative Act of 2013?  

 

2. The early childhood program would be tuition based; however, if tuition does not cover 

the entire cost of the program, what other funds might the District utilize to make up for 

any shortfall?  

 

3. Specifically, how would the Attorney General define “any source of revenue” under the 

above referenced statute? 
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4. When the District is considering the cost of the 3K program, would those costs necessarily 

include salaries and benefits of teachers, a rental fee for the class, lights, water, etc.?  

 

5. May the District charge tuition for an after-school program that would be open to any child 

in the District, Pre-K through 6th grades? 

 

6. If tuition is insufficient to cover all after-school program costs, what other revenue/funds 

may the District use to operate the program?  

 

7. Will the District’s costs to cover the after-school program necessarily include salaries and 

benefits of teachers, and a rental for the class, lights, water, etc.? 

Brief Response 

 

1. Yes. The language of Section 37-7-301(zz) is clear that the school board of a district is 

authorized to fund and operate an early childhood education program. There does not 

appear to be a prohibition on charging tuition for such a program. 

 

2. Your second question is too broad to address by official opinion. However, for your 

guidance, Section 37-7-301(zz) authorizes the school board “to fund and operate voluntary 

early childhood education programs … and to use any source of revenue for such early 

childhood education programs.” The statute is silent as to the meaning of “any source of 

revenue.” We recommend you contact the Mississippi Department of Education (“MDE”) 

and/or Technical Assistance Division of the Office of the State Auditor for guidance on 

this question.  

 

3. See Response to Question 2.  

 

4. The statute does not enumerate specific costs of early childhood programs but does 

authorize the board “to fund and operate” said programs. Miss. Code Ann. § 37-7-301(zz) 

(emphasis added).  Whether any specific expenditure is incurred to “operate” the early 

childhood education program is a question of fact that this office cannot address.   

 

5. Yes. Section 37-7-339 allows districts to charge a reasonable fee for after-school programs, 

and there is no prohibition against including a tuition-based after-school program for pre-

kindergarten students. 

 

6. Your sixth question is too broad to address by official opinion. However, for your guidance, 

the applicable statute states that the board may expend funds available from sources other 

than the adequate education program. Miss. Code Ann. § 37-7-339(2). For further 

guidance, we recommend you contact the MDE and/or the Technical Assistance Division 

of the Office of the State Auditor.  

 

7. The plain language of Section 37-7-301(zz) provides that the board is authorized “to fund 

and operate” the program. Miss. Code Ann. § 37-7-301(zz) (emphasis added). Whether 
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any specific expenditure is incurred to “operate” the after-school program is a question of 

fact that this office cannot address.  
 

Applicable Law and Discussion 

 

Pursuant to the authority granted to this office in Section 7-5-25, official opinions of the Attorney 

General are limited to questions of law for future guidance of those officials entitled to receive 

them and can neither ratify nor invalidate past action. Therefore, to the extent your request requires 

this office to make determinations that exceed the limitations established in Section 7-5-25, we 

decline to respond with an official opinion but provide the following for future guidance. Your 

request also includes questions regarding the utilization of CARES Act1 funding. However, this 

office is not authorized to interpret or opine on federal law by official opinion. 
 

With respect to your first question, Section 37-7-301 vests the school board of all school districts 

with certain powers and duties. Two different subparts speak to early childhood education 

programs. Section 37-7-301(ss) authorizes boards to implement voluntary prekindergarten 

programs in conjunction with the Early Learning Collaborative Act of 2013 (“ELCA”),2 which 

utilizes a variety of funding sources and a partnership with one or more providers of early 

childhood education. Alternatively, Section 37-7-301(zz) authorizes boards to fund and operate 

early childhood programs that do not conflict with the ELCA. Specifically, Subsection (zz) 

authorizes boards: 

[t]o fund and operate early childhood education programs, defined as programs for 

children less than five (5) years of age on or before September 1, and to use any 

source of revenue for such early childhood education programs. Such programs 

shall not conflict with the Early Learning Collaborative Act of 2013. 

 

If the District chooses to implement a 3K program at another magnet elementary school within the 

District, there is clear statutory authority to do so under Section 37-7-301(zz). 

 

As to whether tuition is authorized under the statute, the statute does not speak specifically to 

sources of funding for a 3K program other than to state that boards may “fund and operate” such 

programs using “any source of revenue.” Id.  The ELCA, however, does envision parent tuition as 

a source of local matching funds. Miss. Code Ann. § 37-21-51(3)(h)(iv). Using the funding 

language in the ELCA as a guide, we find no prohibition against charging tuition for a 3K program 

under Section 37-7-301(zz).3  

 
1 The MDE has issued guidelines on school districts’ use of CARES (Coronavirus Aid, Relief and Economic 

Security) Act funds.  We recommend you contact MDE for any questions related to such funds.  

 
2 For purposes of the Early Learning Collaborative Act, prekindergarten children are “any children who have 

not entered kindergarten but will have obtained four (4) years of age on or before September 1 of a school year.” Miss. 

Code Ann. § 37-21-51(1)(a). 

 
3 The Mississippi Constitution states, “The Legislature shall, by general law, provide for the establishment, 

maintenance and support of free public schools upon such conditions and limitations as the Legislature may prescribe.” 

MISS. CONST. art. VIII, § 201. Section 37-13-1 of the Mississippi Code echoes the constitution, stating: “There shall 

be maintained a uniform system of free public schools consisting of grades one through twelve . . . .” Based on the 
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Your second question is too broad to address by official opinion.  See MS AG Op., Barrett at *1 

(Aug. 29, 1984) (refusing to respond by official opinion on the basis that the question posed was 

overly broad); MS AG Op., McCaughn at *2 (Aug. 5, 2016) (same).  However, for your guidance, 
Section 37-7-301(zz) authorizes the school board “to fund and operate voluntary early childhood 

education programs … and to use any source of revenue for such early childhood education 

programs.”  Turning to your third question, the statute is silent as to the meaning of “any source 

of revenue.” We recommend you contact the MDE and/or the Technical Assistance Division of 

the Office of the State Auditor for guidance on this question. 

 

Your fourth question asks what would be included in the necessary costs of a 3K program. This 

question is too broad to address by official opinion.  However, for your guidance, the statute does 

not enumerate specific costs but does authorize the board “to fund and operate” the program. 

Section 37-7-301(zz) (emphasis added).  

 

Your fifth question asks whether the District may implement a tuition-based after-school program 

for any child in the district in 3K through 6th grade. As noted above, Section 37-7-301(zz) already 

provides the authority for fee-based voluntary programs for children less than five years of age 

and states that school boards are authorized: “[t]o fund and operate voluntary early childhood 

education programs, defined as programs for children less than five (5) years of age on or before 

September 1, and to use any source of revenue for such early childhood education programs.”  

Section 37-7-339(1) states that a school board may provide extended day and school year programs 

for kindergarten and/or school-age students “and may expend any funds for these purposes which 

are available from sources other than the adequate education program.” Boards, “in their 

discretion, may charge a reasonable fee for such programs.” Id.; see also MS AG Op., Keith at *1 

(July 3, 2008) (opining that Section 37-7-339 “provides authority for a school district to implement 

an afterschool program for its students funded from funds available from sources other than the 

adequate education program and from reasonable fees paid by participants” but cautioning that the 

reasonable fees could not be more than the actual cost of the program). Based on the authority 

granted in Section 37-7-339 to provide fee-based extended day programs and the authority granted 

in 37-7-301(zz) authorizing programs for children less than 5 years of age, we are of the opinion 

that the District may implement an after-school program for 3K-6th grade and charge a reasonable 

fee in the form of parent tuition. 

 

Your sixth question, regarding what other funds or revenue sources could be used if tuition is not 

sufficient for the after-school program, is too broad to address by opinion.  For your guidance, the 

applicable statute states that boards may expend funds available from sources other than the 

adequate education program. Miss. Code Ann. § 37-7-339(2). For further guidance, again, we 

recommend you contact the MDE and Technical Assistance Division of the Office of the State 

Auditor. 

 

In your seventh question, you ask what the costs of such an afterschool program would include, 

and we refer you to the plain language of Section 37-7-301(zz) that provides that the board is 

 
facts provided by the District, it does not appear that the programs in question run afoul of these mandates, but we 

caution the District to be aware of any actions that may potentially violate these sections in the future.  
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authorized “to fund and operate” the program. Whether any specific expenditure is incurred to 

“operate” the after-school program is a question of fact that this office cannot address.   

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Misty Monroe 

 

Misty Monroe 

Special Assistant Attorney General 


