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September 30, 2021 

 

The Honorable Rob Roberson 

Attorney, Oktibbeha County Board of Supervisors 

212 East Main Street 

Starkville, Mississippi 39759 

 

Re: Publication of County Ordinances  

 

Dear Mr. Roberson:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

   

Questions Presented 

 

1. When a county passes an ordinance, how many times must it advertise in the local 

newspaper?  

 

2. Must all ordinances be advertised in their entirety, or may they be shortened and posted on 

a website? 

Brief Response 

 

1. For ordinances dealing with a subject matter that is not governed by specific statutory 

publication requirements, the Mississippi Code does not prescribe a specific number of 

times that a county must advertise such an ordinance.  

 

2. Ordinances dealing with a subject matter not governed by a publication requirement may 

be shortened for dissemination.  If a statute requires publication in a specific manner, the 

ordinance must be published in such manner.  In the absence of a statutorily required 

medium of publication, the board of supervisors may disseminate on a website. 

 

Applicable Law and Discussion 

 

Several sections of the Mississippi Code lay out specific publication requirements for different 

orders, resolutions, or ordinances passed by a county board of supervisors, and other matters of 

county business. See, e.g., Miss. Code Ann. §§ 19-3-1 (publication of order changing boundaries 

of districts); 19-3-11 (publication of notice for moving location of meeting in counties with one 
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court district); 19-3-19 (notice for special meetings); 19-3-35 (publication of itemized statement 

of allowances; list of all contracts; statement of all loans from sixteenth section funds, lieu land 

funds, and sinking, and other trust funds; statement or list of all sales of timber, of all leases upon, 

including all leases for oil, gas, and minerals upon, sixteenth section or lieu lands situated in the 

county or belonging to the county; recapitulation of all expenditures); 19-3-67 (publication of 

certain expenses); 19-5-81 (publication of notice of intention to borrow funds and issue loan 

warrants, notes or bonds); 19-5-189 (publication of a resolution to levy taxes); 19-5-199 

(publication of notice of construction contracts); 19-5-221 (publication of resolution of intent to 

create fire protection grading district); 19-9-11 (publication of resolution of intent to issue bonds); 

19-9-13 (publication of election notice related to county bonds); 19-9-111 (publication of intention 

to levy tax related to economic development district).  

 

With respect to your first question, for ordinances dealing with a subject matter not governed by a 

specific publication requirement, such as those listed above, the Mississippi Code does not 

prescribe a specific number of times that a county must advertise such an ordinance.  

 

With respect to your second question, ordinances dealing with a subject matter not governed by a 

publication requirement may be shortened for dissemination, if the board so desires.  If a statute 

requires publication in a specific manner—i.e., by newspaper—the ordinance must be published 

in such specified manner.1  However, in the absence of a statutorily required medium of 

publication, it is the opinion of this office that the board of supervisors may disseminate on a 

website, if the board so desires.  

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Abby Cummings 

 

Abby Cummings 

Special Assistant Attorney General 

 

 
1 The chancery clerk, as the clerk of the board of supervisors, is still required to maintain “a complete and 

correct record of all the proceedings and orders of the board.”  See Miss. Code Ann. § 19-3-27; MISS. CONST. art. VI, 

§ 170 (“The clerk of the chancery court shall be the clerk of the board of supervisors.”). 

 


