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November 30, 2021 

 
 

Wade White, Esq. 

Attorney, Neshoba County Board of Supervisors  

501 Main Street  

Philadelphia, Mississippi 39350 
 

Re: Authority of Board of Supervisors to Forgive Penalties for Failure to File 

 Ad Valorem Tax Rendition 

 

Dear Mr. White: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Background 

 

According to your request, a convenience store owner purchased neighboring property with an 

existing car wash in December 2015. While the convenience store owner always filed a personal 

property rendition and paid personal property taxes on the convenience store, he never filed a 

personal property rendition or paid personal property taxes on the newly acquired car wash. The 

personal property rendition request and personal property tax bill continued to go to the car wash’s 

previous owner.  From 2015 to 2020, no rendition was filed, and no personal property taxes were 

paid on the car wash. When the car wash’s new owner and the tax assessor/collector learned of 

this, the owner paid all past due ad valorem taxes on the car wash’s personal property.   

 

Question Presented 

 

May the County Board of Supervisors (the “Board”) and/or the tax assessor/collector waive the 

penalty for failure to file a rendition since the personal property taxes were paid once the mistake 

was learned?   

   

Brief Response 

 

The penalty provided in Section 27-35-45 is mandatory. Neither the Board nor the tax 

assessor/collector may waive or forgive the penalty. However, if the tax assessor/collector 

determines that the taxpayer did submit the proper documentation or the Board determines that the 

tax assessor/collector did not fulfill his statutory mandates, the Board may determine that the 

taxpayer does not owe the penalty. 
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Applicable Law and Discussion 

 

Section 27-35-23 of the Mississippi Code sets forth the requirements for reporting taxable personal 

property, and states, in part, the following: 

 

(1)(a) Except as may be otherwise provided for in subsection (2) of this section, the 

tax assessor shall call upon each person liable to taxation in his county for a list of 

his taxable personal property, either in person, or by leaving a copy of the 

prescribed tax list at his business or his usual place of residence, and it shall be the 

duty of each person to make out and deliver to the tax assessor, upon demand, and 

if not demanded, not later than the first day of April in each year, a true list of his 

taxable property with the true value of each article, specifying all such property of 

which he was possessed on the next preceding tax lien date in his own right or in 

the right of his wife or minor child, or as executor, administrator, guardian, trustee, 

agent, or otherwise, rendering separate lists of the property of each. The taxpayer 

shall fill in all blanks on the tax lists and show in the proper place all taxable 

personal property owned by him or by any person for whom he is required to give 

in taxable property. 

 

Section 27-35-45 states the corresponding penalty for failure to submit a list of taxable personal 

property: 

 

If any person shall fail to list for assessment, as required by law, any personal 

property which is taxable under the laws of the State of Mississippi, and which said 

person should list for assessment under the laws of the state, or shall intentionally 

fail to provide the tax assessor with any documentation that the tax assessor 

considers necessary to verify the list, the current year assessment shall be increased 

by ten percent (10%). 

 

Based on a plain reading of this statute, the penalty provided therein is mandatory. MS AG Op., 

Wilkinson at *1 (June 20, 1997) (opining that “it appears from a plain reading of the statute that 

[the penalty] is in fact mandatory if the tax assessor makes the determination that the schedules or 

documents provided by the taxpayer are insufficient”). Consistent with the Mississippi 

Constitution, this office has opined that neither the tax assessor nor the board of supervisors may 

forgive or reduce the penalty imposed by Section 27-35-45.  MS AG Op., Thaggard at *2 (Feb. 

29, 2008). 

 

However, while a taxpayer’s failure to comply with the personal property rendition requirement 

of Section 27-35-23 triggers the penalty provided in Section 27-35-45, MS AG Op., Blackledge at 

*2 (Feb. 20, 2004), there may be circumstances where the penalty is not triggered.  MS AG Op., 

Thaggard at *1 (Feb. 29, 2008) (finding that “[t]he Tax Assessor would be authorized . . . after a 

challenge by the taxpayer, to review all facts and make a determination, consistent with fact, that 

the taxpayer did submit the proper documentation, and that the penalty is not warranted.”). 

 

As the basis for the property owner’s failure to submit a personal property rendition or pay any 

personal property taxes on the car wash for the years 2015 through 2020, you state that the tax 
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assessor/collector sent the notice to the previous owner of the car wash. This office has opined 

previously, although in a different delinquent tax context, “that a property owner does not owe 

penalties and interest for unpaid taxes . . . when an error by the tax assessor resulted in the owner's 

delinquency of the tax payment.” MS AG Op., Tutor at * 3 (Jan. 20, 2017). Whether the tax 

assessor/collector made an error is a question of fact to be determined by the Board.  If the Board 

makes a finding that the tax assessor failed to fulfill his or her statutory obligations, the Board may 

find that the taxpayer does not owe the penalty. See MS AG Op., Martin at *1 (Dec. 7, 2001). 

 

Because the statutory language of Section 27-35-45 is clear, and on its face the penalty is 

mandatory, neither the Board nor the tax assessor/collector may waive or forgive the penalty. 

However, if the tax assessor/collector determines that the taxpayer did submit the proper 

documentation or the Board determines that the tax assessor/collector did not fulfill his statutory 

obligations, the tax assessor/collector or Board may determine that the taxpayer does not owe the 

penalty.  

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Misty Monroe 

 

Misty Monroe 

Special Assistant Attorney General 


