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February 24, 2022 

 

 

Dorian E. Turner, Esq. 

Board Attorney, Claiborne County School District 

1880 Lakeland Drive, Suite D 

Jackson, Mississippi 39216 

 

Re: School District Employee Bereavement Leave 

 

Dear Ms. Turner: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Background 

 

According to your request, the Board of Education of the Claiborne County School District (“the 

District”) wishes to adopt a policy that would grant three days of bereavement leave to employees 

in the event of the death of any of the following family members: parent, sibling, spouse, child, 

grandchild, grandparent, mother-in-law, or father-in-law. The three-day bereavement leave would 

be granted for each occurrence of the death of a family member and would be in addition to 

personal leave and sick leave granted to District employees. In light of Mississippi Code Annotated 

Section 37-7-307(3)(b)(iv), which provides for three “bereavement days” that can be taken on days 

otherwise unavailable for leave during the school year, you present several questions about the 

District’s ability to craft a bereavement policy. 

  

Questions Presented 

 

1. May the District’s school board adopt a policy providing its employees with three paid 

bereavement days, per occurrence, for the death of certain family members, with such leave 

not being applied against the employee’s accrued sick, vacation, or personal leave? 

 

2. If the answer to the first question is yes, may the family members for whose death 

bereavement leave may be taken include family members not contained in the definition 

of “immediate family member” in Section 37-7-307(3)(b)(iv), e.g., mother-in-law and 

father-in-law, and exclude family members included in Section 37-7-307(b)(3)(iv), e.g., 

stepparent, stepchild, stepbrother and stepsister? 
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3. If the answer to the first question is no, what is the maximum number of combined personal 

and sick leave days that the school board can grant its employees without exceeding 

Sections 25-3-93 and 25-3-95? 

 

4. Finally, what are the three bereavement days referred to in Section 37-7-307(3)(b)(iv), and 

how are these to be applied and/or granted to school employees?  

 

Brief Response 

 

1. No. The District’s school board may not create a new category of bereavement leave. The 

statute as amended in 2019 does not create a specific type of leave for bereavement but 

instead provides an exception to the rule disallowing personal leave on specific days during 

the school year.   

 

2. Because the answer to Question 1 is no, we need not address Question 2. 

 

3. The maximum number of allowable personal leave days and sick days is calculated based 

upon an individual’s years of continuous service as specified in Sections 25-3-93 and 25-

3-95. 

  

4. The three bereavement days referred to in Section 37-7-307(3)(b)(iv) are not additional 

days of leave or a new category of leave. Instead, they are exceptions to the statutorily 

imposed restrictions on the three types of days of the school term on which personal leave 

may not be taken.  

Applicable Law and Discussion 

 

Mississippi Code Annotated Section 37-7-307 sets forth the personal leave policy for licensed 

school employees, and states, in pertinent part, the following: 

 

(3)(a) Beginning with the school year 1983-1984, each licensed employee at the 

beginning of each school year shall be credited with a minimum personal leave 

allowance, with pay, of two (2) days for absences caused by personal reasons during 

that school year. . . . Except as otherwise provided in paragraph (b) of this 

subsection, such personal leave shall not be taken on the first day of the school 

term, the last day of the school term, on a day previous to a holiday or a day after a 

holiday. 

 

Subsection (3)(b) provides an exception to the restriction of subsection (a), and lists four instances 

where personal leave may be taken on the first or last day of the school term and/or on a day 

previous to or right after a holiday: 

 

(i) Personal leave may be taken on the first day of the school term, the last day of 

the school term, on a day previous to a holiday or a day after a holiday if, on the 

applicable day, an immediate family member of the employee is being deployed 

for military service. 
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(ii) Personal leave may be taken on a day previous to a holiday or a day after a 

holiday if an employee of a school district has either a minimum of ten (10) years' 

experience as an employee of that school district or a minimum of thirty (30) days 

of unused accumulated leave that has been earned while employed in that school 

district. 

(iii) Personal leave may be taken on the first day of the school term, the last day of 

the school term, on a day previous to a holiday or a day after a holiday if, on the 

applicable day, the employee has been summoned to appear for jury duty or as a 

witness in court. 

(iv) Personal leave may be taken on the first day of the school term, the last day of 

the school term, on a day previous to a holiday or a day after a holiday if, on the 

applicable day, an immediate family member of the employee dies or funeral 

services are held. Any day of the three (3) bereavement days may be used at the 

discretion of the teacher, and are not required to be taken in consecutive succession. 

 

Miss. Code Ann. § 37-7-307(3)(b). For purposes of that specific subsection, immediate family 

member is defined as “spouse, parent, stepparent, child or stepchild, grandparent or sibling, 

including a stepbrother or stepsister.” Id. In-laws are not included in the family member 

designation. 

 

The only mention of bereavement days is in the above-quoted section. There is nothing else in the 

statutes regarding bereavement leave. As evidenced by the plain language of the statute, the 

legislature did not create a new category of leave but added another exception to the restriction on 

taking personal leave on the first day of the school term, the last day of the school term, or the day 

immediately before or after a school holiday. While Section 37-7-307(6)(d) does authorize school 

boards to enlarge, increase, or provide “greater sick or personal leave allowances than the 

minimum standards established by this section,” this office previously has opined that the statute 

“does not grant any authority to local school districts to create any additional types of leave.” MS 

AG Op., Ready at *2 (Mar. 26, 2004). Therefore, in response to your first question, the District’s 

school board may not adopt a policy providing three paid days of bereavement leave for each 

occurrence of the death of an employee’s family member with such leave not being applied against 

existing sick or personal leave. Because we have answered this question in the negative, we need 

not address your second question, although on the face of the statute, it is plain that in-laws are not 

considered family members for purposes of this section. 

 

Your third question asks about the maximum number of combined sick and personal days a school 

board may grant its employees without exceeding that allowed by Sections 25-3-93 and 25-3-95. 

As an initial matter, Section 37-7-307(3)(a) establishes two days as the minimum number of days 

credited to licensed school employees for personal leave during the school year. Section 37-7-

307(2)(a) establishes that each licensed employee and teacher’s assistant be credited with a 

minimum of seven days of sick leave for physical disability or illness. Local school boards are also 

given the authority:  

 

to adopt rules and regulations which will reasonably aid to implement the policy of 

sick and personal leave, including, but not limited to, rules and regulations . . . 

[e]nlarging, increasing or providing greater sick or personal leave allowances than 
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the minimum standards established by this section in the discretion of the school 

board of each school district. 

 

Miss. Code Ann. § 37-7-307(6)(a), (d).  

 

Section 37-7-307(9) provides, in part:  

 

…Unused vacation or personal leave accumulated by licensed employees in excess 

of the maximum five (5) days which may be carried over from one year to the next 

may be converted to sick leave. The annual conversion of unused vacation or 

personal leave to sick days for licensed or unlicensed employees shall not exceed 

the allowable number of personal leave days as provided in Section 25-3-93. The 

annual total number of converted unused vacation and/or personal days added to 

the annual unused sick days for any employee shall not exceed the combined 

allowable number of days per year provided in Sections 25-3-93 and 25-3-95. Local 

school board policies that provide for vacation, personal and sick leave for 

employees shall not exceed the provisions for leave as provided in Sections 25-

3-93 and 25-3-95…. 

 

(Emphasis added.)  

 

Section 25-3-93(1) and 25-3-95 provide accrual rates for personal leave and major medical leave 

based upon an employee’s years of continuous service. Because the maximum number of personal 

and sick leave days a district could grant varies depending upon an employee’s years of continuous 

service, we are unable to pronounce a blanket maximum number of days applicable to all districts. 

For further guidance on this question, we suggest that you contact the State Auditor’s Technical 

Assistance Division or the Mississippi Department of Education.  

 

In response to your fourth question, the three bereavement days referred to in Section 37-7-

307(3)(b)(iv) are not additional days of leave or a new category of leave. Instead, they are 

exceptions to the statutorily imposed restrictions on the three types of days of the school term on 

which personal leave may not be taken.   

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Misty Monroe 

 

Misty Monroe 

Special Assistant Attorney General 


