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January 14, 2022 

 

Mark S. Formby 

Chairman, Mississippi Workers’ Compensation Commission 

Post Office Box 5300 

Jackson, Mississippi 39296-5300 

 

Re: Mississippi Workers’ Compensation Commission Annual Assessment 

 

Dear Mr. Formby:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Background  

  

Pursuant to Section 71-3-99(1), the Workers’ Compensation Commission (“Commission”) 

collects an annual assessment to fully fund the Commission’s appropriated budget, which is 

prorated among all insurance carriers and self-insureds writing workers’ compensation insurance 

in the State of Mississippi. The gross claims for compensation and medical services and supplies 

paid by the insurance carriers and self-insurers are the basis for computing the amount to be 

assessed. According to your request, subsequent to the enactment of the Mississippi Budget 

Transparency and Simplification Act of 2016, Miss. Code Ann. § 27-104-201, et. seq., the 

Mississippi State Agencies Self-Insured Workers’ Compensation Trust (“Trust”) ceased to pay its 

annual assessment. You state that the remaining insurance carriers and self-insureds must now 

fulfill the Trust’s former portion of the assessment. You further state that the Trust continues to be 

funded through premiums paid by the member state agencies calculated by the liabilities incurred 

by each agency and that the Commission is a member of the Trust and, thus, pays such premium.  

 

Questions Presented  

 

(1) Would the annual assessment collected from the Trust by the Commission amount to a 

“charge for services or resources” or is it an assessment outside the legislative intent of 

Mississippi Code Annotated Section 27-104-203?  

 

(2) Does the premium collected by the Trust from the Commission amount to a “charge 

for services or resources” provided by the Trust to the Commission, or is it an 

assessment outside the legislative intent of Section 27-104-203? 
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Brief Response 

 

(1) The annual assessment collected by the Commission and authorized by Section 71-3-

99 is of the type of interagency charge contemplated by the general prohibition against 

interagency charges in Section 27-104-203. Thus, the Commission does not have the 

authority to assess the Trust under Section 71-3-99. 

 

(2) No. We have previously opined, and still do opine, that the premium collected by the 

Trust is not the type of interagency charge contemplated or prohibited by Section 27-

104-203. Thus, the Commission must continue to pay the Trust the premium collected 

pursuant to Section 27-104-31(1)(e).  

 

Applicable Law and Discussion  

 

As an initial matter, we note that opinions of this office are issued on prospective questions of law 

pursuant to Section 7-5-25. Official opinions do not validate nor invalidate past actions. We offer 

the following for future guidance. 

 

Section 27-104-203 provides a general prohibition against interagency charges stating, in relevant 

part, “From and after July 1, 2016, no state agency shall charge another state agency a fee, 

assessment, rent, audit fee, personnel fee or other charge for services or resources received.”  Miss. 

Code Ann. § 27-104-203(1). Furthermore, Section 27-104-205 lists the state agencies that have 

their expenses defrayed by Legislative appropriation from the State General Fund and includes the 

Commission as one of those agencies. Miss. Code Ann. § 27-104-205(1). This section further 

provides, in pertinent part, “Beginning July 1, 2016, any fees, assessments or other revenues 

charged for the support of the above-named state agencies shall be deposited into the State General 

Fund…” Id.  

 

Section 71-3-85 et seq. governs the Workers’ Compensation Commission. In addition to the more 

general statutes above, Section 71-3-100 states that all funds received by the Commission, as 

established by Section 71-3-85 et seq., are to be paid to the State Treasurer, who will deposit the 

funds into the State General Fund. Furthermore, this section specifically reaffirms the language of 

Section 27-104-205 by stating that from and after July 1, 2016, the expenses of the Commission 

are defrayed by Legislative appropriation from the General Fund and that all user charges and fees 

authorized by Section 71-3-85 et seq. must be deposited into the General Fund. Finally, Section 

71-3-100 specifically incorporates the prohibition against interagency charges provided in Section 

27-104-203 stating, “From and after July 1, 2016, the Workers’ Compensation Commission shall 

not charge another state agency a fee, assessment, rent or other charge for services or resources 

received by authority of Section 71-3-85 et seq.”  Miss. Code Ann. § 27-104-203.  

 

Section 71-3-99 requires the Commission to estimate annually in advance the amounts necessary 

for its administration and then authorizes the Commission to assess each carrier and self-insurer 

Two Hundred Fifty Dollars ($250.00). Miss. Code Ann. § 71-3-99(1)(b). The proceeds of that 

assessment are to be deducted from the total estimate of expenses, and then the remaining expenses 

of the administration are to be prorated among the carriers writing compensation insurance in the 

state and self-insurers. Id.  Section 71-3-99(4) specifically requires that such amounts collected be 

paid into the State General Fund.  
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In response to your first question, it is our opinion that the assessment authorized in Section 71-3-

99 is the type of interagency charge contemplated and prohibited by Section 27-104-203 because 

Section 71-3-100 tracks the prohibitive language of Section 27-104-203 and applies that 

prohibition to those funds “received by authority of Section 71-3-85 et seq.” The Legislature 

displayed its clear intent for the general prohibition of interagency charges to apply to the 

Commission when it amended Section 71-3-100 to both incorporate the prohibitive language of 

Section 27-104-203 and to provide that fees authorized and received by the Commission must go 

into the General Fund for its legislative appropriation. Therefore, the assessment authorized by 

Section 71-3-99 is the type of interagency charge no longer permitted according to Section 27-

104-203 and may not be assessed by the Commission against another state agency pursuant to 

Section 71-3-100. 

 

In response to your second question, Section 27-104-31 is the enabling statute for the Trust. That 

section also authorizes the Trust to require that state agencies make premium payments, 

contributions to self-insurance funds, or both, that are “necessary to meet the obligations created 

by the comprehensive risk management program.” Miss. Code Ann. Section 27-104-31(1)(e). 

Subsection (1)(e) provides that the funds required by the statute shall be used to pay claims under 

the workers’ compensation self-insurance fund. Id.  

 

When previously asked about the implications of Section 27-104-203 on the Trust, we opined that 

the premiums collected by the Trust are not prohibited by Section 27-104-203. MS AG Op., 

Upchurch at *3 (June 30, 2016). Additionally, we said Section 27-104-203 “does not apply to any 

trust fund account maintained by the sixteen agencies, including the DFA; nor does it prohibit the 

sixteen agencies, including the DFA, from maintaining clearing accounts in approved 

depositories.” Id. Our opinion remains the same. Notably, the entire Trust is funded by state 

agencies. The funds are exempt from the appropriation process and do not lapse into the State 

General Fund.  Miss. Code Ann. Section 27-104-31(1)(e).   

 

As a general rule of statutory construction, in the event of a conflict between a general statute and 

a specific statute on the same subject, the specific statute preempts the general statute. Townsend 

v. Estate of Gilbert, 616 So. 2d 333, 335 (Miss. 1993). Therefore, the specific authority of the 

Trust to collect premium payments or contributions under Section 27-104-31 preempts the general 

prohibition in Section 27-104-203. Thus, the Commission should continue to pay to the Trust the 

premium payments collected pursuant to Section 27-104-31(1)(e).   

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Abby C. Overby 

 

Abby C. Overby 

Special Assistant Attorney General 


