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January 19, 2023 

 

Anthony E. Nowak, Esq. 

Attorney, DeSoto County Board of Supervisors 

Post Office Box 346 

Hernando, Mississippi 38632 

 

 Re: Riding Bailiffs  

 

Dear Mr. Nowak: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Questions Presented 

 

1. May a constable be authorized by the judges of the circuit, chancery, county courts, and 

special courts of eminent domain, to serve as a riding bailiff? 

 

2. If the answer to question one above is in the affirmative, is the county to pay the constable 

serving as a riding bailiff the same fees as authorized to be paid to the sheriff’s riding 

bailiffs? 

 

Brief Response 

 

1. No. A constable is not authorized to serve as a riding bailiff.  

 

2. Due to our response to your first question, your second question is moot.  

 

Applicable Law and Discussion 

 

Mississippi Code Annotated Section 19-25-31 provides authority for certain judges to allow a 

sheriff riding bailiffs to serve in the respective court of the judge. Section 19-25-31 states, in 

pertinent part:  

 

Each judge of a circuit, chancery or county court, or a court of eminent domain 

may, in the judge's discretion, by order entered on the minutes of the court, allow 

the sheriff riding bailiffs to serve in the respective court of such judge, not to exceed 
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four (4) bailiffs. . . . No full-time deputy sheriff shall be paid as a riding bailiff of 

any court.  

 

This section provides that certain judges may allow the sheriff to have additional, “riding” bailiffs 

to serve in court. See Lewis v. Hinds County Circuit Court, 158 So. 3d 1117, 1121 at n.1 (Miss. 

2015) (“Riding bailiffs are hired under the judge's discretion by a court order and allow the sheriff 

additional bailiffs . . . , and they differ from deputies or bailiffs of the sheriff.”)  

 

Constables are elected county law enforcement officers and their duties are set forth in Section 19-

19-5. They may serve as justice court bailiffs in criminal court under the purview of Section 19-

19-8 and may serve as bailiffs in civil court under Section 25-7-27. The statutes do not provide for 

constables to serve as  riding bailiffs, only that they be paid the rate set forth in the riding bailiff 

statute when fulfilling their statutory role as bailiff under Sections 19-19-8 and 25-7-27.    

 

There is no statutory authority authorizing a judge of the circuit, chancery, or county court, or a 

court of eminent domain, to order a constable to serve as a riding bailiff for the sheriff.  

 

Due to our response to your first question, your second question is moot.  

  

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us.  

  

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Gregory Alston 

 

Gregory Alston 

Special Assistant Attorney General 


