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April 26, 2023 

 

Ben L. Gilbert, Jr., Esq. 

Attorney, Town of Summit 

Post Office Drawer 1919 

McComb, Mississippi 39649-1919 

 

Re: Proposed Donation to the Boys and Girls Club of Southwest Mississippi  

 

Dear Mr. Gilbert: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion. 

 

Background 

 

According to your request, the town of Summit (the “Town”) has proposed a donation to the Boys 

and Girls Club of Southwest Mississippi (the “Club”). The Club is duly chartered and registered 

with the Mississippi Secretary of State charities division. The Club’s main location is in the 

neighboring municipality of McComb, and there is another Club location in Tylertown. There are 

no brick-and-mortar locations in the Town, but the Club serves children throughout Southwest 

Mississippi, including a number of children from the Town. 

 

Question Presented 

 

Is it legal for the town of Summit to make a donation to the Boys and Girls Club of Southwest 

Mississippi? 

Brief Response 

 

The town of Summit may make a donation to the Boys and Girls Club of Southwest Mississippi, 

provided the Town determines that the Club qualifies as a chartered chapter located within the 

municipality. 

 

Applicable Law and Discussion 

 

Mississippi Code Annotated Section 21-19-67 provides, in pertinent part: 
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The governing authority of any municipality in the state, in its discretion, is 

authorized to donate annually, out of any funds in the municipal treasury, to: 

 

(a) Boys and Girls Club. Any chartered chapter of the Boys and Girls Clubs of 

America located within the municipality, provided that the cumulative sum of 

donations to all chapters within the municipality does not exceed the amount 

generated in the municipality by one-fourth ( ¼ ) mill on all of the taxable 

property within the municipality, during the fiscal year in which the donations 

are made. Nothing in this paragraph authorizes the imposition of additional tax. 

 

This office has previously opined that whether a subject club qualifies as a chartered chapter 

located within the municipality is a factual determination to be made by the municipality. MS AG 

Op., Mitchell at *1 (Nov. 16, 2018). Additionally, this office opined that Section 21-19-67(a) does 

not require that a chartered chapter have its principal office located within the municipality; thus, 

“operation of the club within the municipality is sufficient to meet the requirements of Section 21-

19-67(a).” Id; see also MS AG Op., McGee at *1 (July 3, 2009) (opining that the language of 

Section 21-19-57 regarding donations to the American Red Cross “does not restrict donations to 

only those chapters that are physically headquartered within the municipal boundaries,” and 

whether the subject American Red Cross qualified as a “local chapter” was a factual determination 

to be made by the governing authority). 

 

This office remains of the opinion that if the Town makes the factual determination that the Club 

qualifies as a chartered club operating within the municipality, then the Town may make a donation 

pursuant to Section 21-19-67(a). 

  

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard 

 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 


