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April 6, 2023 

 

The Honorable Louise D. Ladner 

Justice Court Judge, Harrison County 

1st Judicial District  

Post Office Box 1754 

Gulfport, Mississippi 39502 

 

Re: Wedding Fee for Justice Court Judges Receiving PERS Retirement 

 

Dear Judge Ladner:   

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.   

  

Question Presented 

 

If a justice court judge has retired as part of the PERS retirement system and receives 25% of their 

salary because they are still working as a justice court judge, are they entitled to the $25 in-office 

fee for doing weddings as authorized in Mississippi Code Annotated Section 25-7-25(3)? 

 

Brief Response 

 

No.  A retired justice court judge that receives 25% of his or her average compensation through 

the PERS retirement system due to continued work as a justice court judge is not entitled to 

additionally receive Section 25-7-25(3)’s $25 fee for performing courtroom or office wedding 

ceremonies. 

 

Applicable Law and Discussion 

 

Section 25-7-25(3) provides, in part, that “each justice court judge may receive a fee of not more 

than Twenty-five Dollars ($25.00) for each marriage ceremony he performs. . . .” The question 

arises, however, because Section 25-11-127(6) provides: 

 

(a) A member may retire and continue in municipal or county elective office 

provided that the member has reached the age and/or service requirement that will 

not result in a prohibited in-service distribution as defined by the Internal Revenue 
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Service, or a retiree may be elected to a municipal or county office, provided that 

the person: 

. . .  

 

(ii) Elects to receive compensation for that elective office in an amount not 

to exceed twenty-five percent (25%) of the retiree’s average compensation.  

 

 . . .  

 

(c) As used in this subsection, the term “compensation” does not include office 

expense allowance, mileage or travel expense authorized by a statute of the State 

of Mississippi. 

 

Although this office has not opined on the specific question presented, it has issued a similar 

opinion in regard to retired circuit or chancery clerks.  See MS AG Op., Pickering at *1 (Aug. 20, 

2008) (“It is the opinion of this office that a violation of Section 25-11-127 occurs when a retired 

circuit or chancery clerk receives compensation, including fees and disallowed expenses, in excess 

of twenty-five percent (25%) of the retiree’s average compensation.”) (Emphasis added).  We 

reach the same conclusion here. 

 

The only exclusion to the 25% rule set forth in Section 25-11-127 is for the reimbursement of 

“office expense allowance, mileage or travel expense authorized by any applicable statute of the 

State of Mississippi.”   

 

As stated supra, Section 25-7-25(3) allows a justice court judge to receive a discretionary “fee of 

not more than [$25.00] for each marriage ceremony he performs in the courtroom or offices of the 

justice court at any time the courtroom or offices are open to the public.”  These fees are paid 

through the claims docket by the board of supervisors.  MS AG Op., Carter at *1 (May 4, 2001).   

 

Although this office has stated that it is unable to definitively provide what items the term “office 

expense allowance” encompasses, see MS AG Op., McWilliams at *1 (Nov. 25, 1998), the terms 

“fee” and “office expense allowance” are not synonymous.  While the terms “fee” and “allowance” 

are not defined by the relevant statute, “[i]n the absence of a legislative definition, reference to a 

dictionary is proper.”  City of Tchula v. Miss. Pub. Serv. Comm’n, 187 So. 3d 597, 600 (Miss. 

2016) (citing Kerr-McGee Chem. Corp. v. Buelow, 670 So. 3d 12, 19 (Miss. 1995)).  The Merriam-

Webster dictionary defines “fee” as “a fixed charge; a sum paid or charged for a service.”  

MERRIAM-WEBSTER DICTIONARY, https://www.merriam-webster.com/dictionary/fee (last visited 

Jan. 18, 2023).  It defines “allowance” as “a sum granted as a reimbursement or bounty or for 

expenses.” MERRIAM-WEBSTER DICTIONARY, https://www.merriam-

webster.com/dictionary/allowance (last visited Jan. 18, 2023).  Accordingly, the $25 fee set forth 

in Section 25-7-25(3) is not an office expense allowance excluded from Section 25-11-127’s 25% 

limit.  

 

In conclusion, it is the opinion of this office that a retired justice court judge that continues to serve 

in that position and receives 25% of his or her average compensation through the PERS retirement 
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system is not entitled to receive Section 25-7-25(3)’s $25 fee for performing wedding ceremonies. 

To do so would violate Section 25-11-127.   

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Maggie Kate Bobo 

 

Maggie Kate Bobo 

Special Assistant Attorney General 


