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May 22, 2023 

 

L.N. Chandler Rogers, Esq.  

Attorney, Union County Board of Supervisors 

Post Office Box 1771 

New Albany, Mississippi 38652 

 

 Re: Delayed Receipt of Equipment During Last Six Months of Term 

 

Dear Mr. Rogers: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Question Presented 

 

If Union County issues a purchase order to purchase road equipment, but said equipment is not 

received until the next year during the last six months of the Board of Supervisors’ term, is the 

Board of Supervisors in violation of the six month rule under Mississippi Code Annotated Section 

19-11-27? 

 

Brief Response 

 

Once a purchase requisition request is received by the county purchasing clerk, and a subsequent 

purchase order is issued for equipment, the county funds are obligated and a purchase is made. 

Thereafter, even if the equipment is not received until the last six months of the Board of 

Supervisors’ term, it would not be a violation of Section 19-11-27.   

 

Applicable Law and Discussion 

 

Section 19-11-27 provides:  

 

No board of supervisors of any county shall expend from, or contract an obligation 

against, the budget estimates for road and bridge construction, maintenance and 

equipment, made and published by it during the last year of the term of office of 

such board, between the first day of October and the first day of the following 

January, a sum exceeding one-fourth ( ¼ ) of such item of the budget made and 

published by it, except in cases of emergency. The clerk of any county is prohibited 
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from issuing any warrant contrary to the provisions of this section. No board of 

supervisors nor any member thereof shall buy any machinery or equipment in the 

last six (6) months of their or his term unless or until he has been elected at the 

general election of that year. The provisions of this section shall not apply to (i) 

projects of any type that receive monies from the Local System Bridge 

Replacement and Rehabilitation Program, the Emergency Road and Bridge Repair 

Fund, the 2018 Transportation and Infrastructure Improvement Fund or the Gulf 

Coast Restoration Fund; (ii) to expenditures on deficient bridges in the State Aid 

Road System or the Local System Road Program that have been deemed to be a 

deficient bridge as defined in Section 65-37-3; (iii) projects funded by the 

American Rescue Plan Act (ARPA) as well as any matching funds required under 

ARPA; or (iv) to a contract, lease or lease-purchase contract approved by a 

unanimous vote of the board and executed pursuant to the bidding requirements 

in Section 31-7-13. Such unanimous vote shall include a statement indicating the 

board's proclamation that the award of the contract is essential to the efficiency and 

economy of the operation of the county government. 

 

As amended by Laws 2023, S.B. 2734 § 1, eff. Mar. 14, 2023 (emphasis added).1 We note for 

informational purposes that Section 19-11-27 does provide exceptions to the six-month 

prohibition, including projects that receive monies from specific listed funds (including ARPA) 

and contracts executed pursuant to Section 31-7-13.  

 

Counties must operate a Central Purchasing department, and it is the responsibility of that 

department to “purchase all equipment, heavy equipment, machinery, supplies, commodities, 

materials and services used by any office or department of the county except for those offices or 

departments whose expenditures are not required by law to be approved by the board of 

supervisors.” Miss. Code Ann. § 31-7-101. The “system shall comply with the requirements 

prescribed by the State Department of Audit. . . .” Miss. Code Ann. § 31-7-103. Accordingly, for 

any purchase over $2,000.00, a requisition request, a purchase order, and a receiving report is 

required. Miss. Code Ann. § 31-7-103. See MS AG Op., Nowak at *3 (Mar. 1, 2013) (“Any office 

or department of the county whose expenditures are required by law to be approved by the board 

of supervisors, must be made by the purchase clerk to ensure that the purchase is in compliance 

with the purchasing laws.”)  

 

Under the process mandated by the Office of the State Auditor, a purchase requisition request must 

be signed by one with authority in the particular department making the request. The purchase 

requisition obligates the funds of that department. Thereafter, the purchase clerk prepares a 

purchase order based upon the purchase requisition. The purchase order must contain a description 

of the commodity or service, the quantity of commodity ordered, the unit price of the commodity, 

and total amount of the purchase order. See Professional Education Curriculum for County 

Purchase Clerks, https://www.osa.state.ms.us/downloads/purchase-manual.pdf. This office has 

previously opined that a supervisor must “submit[] a requisition form to the county purchasing 

clerk.” MS AG Op., Bryant at *3 (May 1, 2001). “The purchasing clerk determines how the item 

 
1 H.B. 1734 § 1, eff. July 1, 2023 further amends Section 19-11-27 but has no bearing on 

the question asked and answered in this opinion.  
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will be purchased, e.g., by bid, state contract, etc., and if there are sufficient funds in the budget 

for that budget item, as approved and amended by the board of supervisors, to make the purchase.” 

Bryant at *3. “If the request is within the budget and otherwise proper, the purchasing clerk may 

then initiate a purchase order and notify the vendor of the purchase order number.” Id. An item 

may not be ordered if it “would exceed the approved budget then in place.” Id. at *4. This further 

evidences the obligation of county funds at the time of the purchase requisition and purchase order.  

 

Section 19-11-27 states that the board of supervisors may not “buy” machinery or equipment in 

the last six months of their term. The statute does not define “buy.” Black’s Law Dictionary does 

not define “buy” but refers users to the word “purchase,” which is “[t]he acquisition of an interest 

in real or personal property by sale, discount, negotiation, mortgage, pledge, lien, issue, reissue, 

gift, or any other voluntary transaction.” Purchase, BLACK’S LAW DICTIONARY (11th ed. 2019) 

(emphasis added). “Sale” is defined as “[t]he agreement by which such a transfer [of property for 

a price] takes place,” with one of the four elements being “a price in money paid or promised.” 

Sale, BLACK’S LAW DICTIONARY (11th ed. 2019) (emphasis added). The purchase order is the 

written agreement evidencing the sale of property between a vendor and the county.  

 

It is therefore the opinion of this office that equipment and machinery are “bought” or “purchased” 

at the time the purchase order is issued because it is at that point that a price is mutually agreed-

upon, and the county funds are encumbered. The following opinions to the contrary are modified 

prospectively to conform herewith: MS AG Op., Nowak (July 8, 2011) and MS AG Op., Holleman 

(June 28, 2019). 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Gregory Alston 

 

Gregory Alston 

Special Assistant Attorney General 


