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May 10, 2023 

 

Ryan Revere, Esq.  

Attorney, South Panola School District   

Post Office Drawer 1586 

Batesville, Mississippi 38606 

 

Re:  Transportation on Public School Buses    

 

Dear Mr. Revere:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Background 

 

According to your request, some of the bus drivers for the South Panola School District (“District”) 

provide care for their children, grandchildren, or wards who are students in the District 

(“children”). These bus drivers may not be able to provide care for these children if they need to 

operate the buses to transport other students to events in connection with the District’s educational 

program. It would be beneficial to the District and its students if these drivers were allowed to 

transport these children to these events with them.  

 

Questions Presented  

 

1. May children under the care of the bus drivers ride the District’s publicly owned school 

buses to school-related events if those children are not participants in those events?   

 

2. If not, may the District allow those children who are District students to ride the buses to 

school-related events under Mississippi Code Annotated Section 37-41-5 due to the 

extraordinary circumstances and conditions present with the scarcity of bus drivers?  

 

3. If the answer to the first two questions is no, is there any other applicable law which would 

allow for the transportation of such children on the District’s publicly owned buses to 

school-related events? 
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Brief Response 

 

1. No. Transportation provided pursuant to Section 37-41-27 is limited to students 

participating in the event.  

 

2. No. Section 37-41-5 only applies to the transportation of students to school due to 

extraordinary circumstances or conditions.  

 

3. There is no statutory authority that allows a student who is not participating in a school-

related event to ride a school bus simply because their parent, grandparent, or guardian is 

driving the school bus.  

 

Applicable Law and Discussion  

 

Public school students who live one mile or more from their school are entitled to transportation 

between their homes and school pursuant to Section 37-41-3. Title 37, Chapter 41 provides limited 

circumstances in which school buses may be used for additional purposes. See Miss. Code Ann. 

§§ 37-41-3 (allowing transportation of handicapped children not otherwise entitled to 

transportation and junior college students) and 37-41-27(1) (allowing transportation in connection 

with 4-H Clubs).  It is unlawful to transport students on public school buses who are not entitled 

to such transportation. Miss. Code Ann. § 37-41-21.  

 

Section 37-41-27(1), which you cite in your request, provides, in part:   

 

The local school boards, subject to rules and regulations promulgated by the State 

Board of Education, may permit the use of publicly owned school buses for the 

transportation of participating students, teachers, coaches and sponsors in 

connection with athletic events, events of boys' and girls' clubs, events of Future 

Farmers of America or 4-H Clubs and special events in connection with the schools 

which the boards may consider a part of the educational program. 

 

(Emphasis added). According to the plain language of this statute, this provision is specific to 

students who are participating in the athletic or extra-curricular event. As we understand your 

request, you are asking about students who are not participants in an event. Thus, in response to 

your first question, it is the opinion of this office that Section 37-41-27(1) does not permit students 

who are not participants to ride the school bus to athletic or extra-curricular events.  

 

Your request also cites Section 37-41-5, which allows the local school board and board of 

supervisors to expend local funds to provide transportation, under extraordinary circumstances, to 

students not otherwise entitled to transportation under Section 37-41-3. However, this is limited to 

transportation “to the public school[].” Miss. Code Ann. § 37-41-5 (emphasis added). It does not 

include transportation to school-related events as described in your request. In response to your 

second question, Section 37-41-5 does not authorize the District to transport these children to 

school-related events.  
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Your third question asks whether there are any other applicable laws that would allow for the 

transportation of these children on the District’s publicly owned buses to school-related events. 

Whether there is any circumstance in which the District would be permitted to lawfully transport 

these children is too broad of a question to answer by official opinion. However, there is no 

statutory authority that allows a student who is not participating in a school-related event to ride a 

school bus simply because their parent, grandparent, or guardian is driving the school bus. 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard 

 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 


