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June 29, 2023 

 

Edward N. Kramer III, Esq. 

Attorney, City of Quitman 

101 East Church Street 

Quitman, Mississippi 39355-0016 

 

 Re: Off-Road Vehicle Use During Parades 

 

Dear Mr. Kramer: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Question Presented 

 

Does a municipality have the authority to allow golf carts, four-wheelers, and side-by-sides to 

participate in parades on city streets and state highways? 

  

Brief Response 

 

Mississippi Code Annotated Section 63-32-3(1) provides that municipalities “may . . . authorize 

the operation of golf carts and low-speed vehicles only on public roads and streets as designated 

by ordinance, within the corporate limits of the municipality.” However, Section 63-31-3(6) states 

that there is no authorization for the “operation of an off-road vehicle on a public road or highway 

of this state.” Whether a vehicle is a “low-speed vehicle” or an “off-road vehicle” is a question of 

fact for the governing authority.  

 

Applicable Law and Discussion 

 

You ask about a municipality’s authority to allow vehicles such as four wheelers, side-by-sides, 

and golf carts to participate in parades. Section 63-3-103(a) defines a “vehicle” as “every device 

in, upon or by which any person or property is or may be transported or drawn upon a highway, 

except devices used exclusively upon stationary rails or tracks.” A “motor vehicle” is defined as 

“every vehicle which is self-propelled and every vehicle which is propelled by electric power 

obtained from overhead trolley wires, but not operated upon rails.” Miss. Code Ann. § 63-3-103(b).   

 

Section 63-3-211 provides that local authorities, with respect to streets and highways under their 

jurisdiction, have the power to regulate or prohibit processions or assemblages on highways, such 
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as parades. Local authorities’ power to regulate parades is limited, however, by Section 63-3-209, 

which provides that “no local authority shall enact or enforce any rule or regulation in conflict 

with the provisions of this chapter unless expressly authorized herein.” Accordingly, it is the 

opinion of this office that local authorities have the ability to regulate parades on streets and 

highways under their jurisdiction; however, when doing so, local authorities must still abide by 

state law applicable to motor vehicles, including but not limited to state law regarding golf carts 

and all-terrain vehicles as further addressed below. 

 

Section 63-32-1(a) defines a “[g]olf cart” as “a motor vehicle that is designated and manufactured 

for operation on a golf course . . ., is not capable of exceeding speeds of twenty (20) miles per 

hour, and is equipped with safety equipment as required under 49 CFR Section 571.500.” Section 

63-32-1(b) defines a “[l]ow-speed vehicle” as “any four-wheeled electric or gasoline-powered 

vehicle that has a top speed greater than twenty (20) miles per hour but less than twenty-five (25) 

miles per hour and is equipped with safety equipment as required under 49 CFR Section 571.500.” 

Section 63-32-3(1) allows municipalities to “authorize the operation of golf carts and low-speed 

vehicles only on public roads and streets as designated by ordinance, within the corporate limits 

of the municipality.” Accordingly, it is the opinion of this office that municipalities have the 

authority to authorize the operation of golf carts and low-speed vehicles on public roads and streets 

within the corporate limits of the municipality during parades. To exercise this authority, 

municipalities must pass an ordinance as provided in Section 63-32-3(1).  

 

Beyond this, Section 63-31-3 defines an “off-road vehicle” as “any all-terrain vehicle, dirt bike or 

recreational off-highway vehicle” with the exclusion of “electric bicycles.” Pursuant to Section 

63-31-3(6), there is no authorization for the “operation of an off-road vehicle on a public road or 

highway of this state.” Accordingly, it is the opinion of this office that municipalities may not pass 

ordinances to allow for the operation of off-road vehicles on public roads and streets within the 

corporate limits of the municipality during parades. Whether a vehicle is a low-speed vehicle, as 

defined in Section 63-32-1(b), or an off-road vehicle, as defined in Section 63-31-3, is a question 

of fact for the governing authority.  

 

All prior opinions to the contrary are modified prospectively to conform herewith. 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Maggie Kate Bobo 

 

Maggie Kate Bobo 

Special Assistant Attorney General 


