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July 20, 2023 

 

Jeffrey S. Bruni, Esq.  

Attorney, City of Gulfport  

2309 15th Street  

Gulfport, Mississippi 39501 

 

Re:  Effective Date of New Ward Lines Following Redistricting    

 

Dear Mr. Bruni:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Question Presented  

 

Does a municipality, operating under the mayor/council form of government, have any authority 

to act to make the reapportioned wards serve immediately as the basis for representation when the 

census data was published more than six months prior to the first municipal primary, or must the 

municipality wait until the next regularly scheduled election for the reapportioned wards to serve 

as the basis for representation?  

 

Brief Response 

 

If census data is published six months or more before the first municipal party primary, those 

reapportioned wards become the basis for representation effective immediately upon adoption by 

the council.   

 

Applicable Law and Discussion  

 

According to Section 21-8-7(4)(c)(i) of the Mississippi Code, which applies to mayor/council 

municipalities such as the City of Gulfport:    

 

It shall be the mandatory duty of the council to redistrict the municipality by 

ordinance, which ordinance may not be vetoed by the mayor, within six (6) months 

after the official publication by the United States of the population of the 

municipality as enumerated in each decennial census, and within six (6) months 

after the effective date of any expansion of municipal boundaries; however, if the 
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publication of the most recent decennial census or effective date of an expansion of 

the municipal boundaries occurs six (6) months or more before the first party 

primary of a general municipal election, then the council shall redistrict the 

municipality by ordinance not less than sixty (60) days before the first party 

primary. 

 

(ii) If the publication of the most recent decennial census occurs less than six (6) 

months before the first primary of a general municipal election, the election shall 

be held with regard to the existing defined wards; reapportioned wards based on 

the census shall not serve as the basis for representation until the next regularly 

scheduled election in which council members shall be elected. 

  

(emphasis added). We understand you are asking whether the emphasized phrase above applies to 

Subsection (c)(i) or whether it is limited to Subsection (c)(ii). Subsection (c)(i) provides the general 

rule: the city council must adopt a redistricting ordinance within six months of the official 

publication of census numbers and within six months of any municipal expansion. Subsection 

(c)(i) also provides an additional time frame: if the publication of census data or the effective date 

of municipal expansion is six months or more before the first party primary of the general 

municipal election, the council must adopt the redistricting ordinance not less than sixty days 

before that primary date. This sixty-day deadline corresponds with the timeframe in Section 23-

15-309, “Municipal primaries,” and, therefore, candidates are able to qualify for the municipal 

primary under the newly reapportioned wards.   

 

Section 21-8-7(4)(c)(ii) provides an exception to the general rule in Subsection (c)(i) if the 

publication of census data occurs less than six months before the first primary. In that case, the 

election is held using the ward boundaries prior to publication of census data, and the new 

reapportioned wards do not serve as the basis for representation until the next election for city 

council members. The exception in Section 21-8-7(c)(ii) applies only if the publication of census 

data occurs less than six months before the primary and does not address situations in which the 

census data is published six months or more before the first primary of the general municipal 

election. Accordingly, it is the opinion of this office that if census data is published six months or 

more before the first municipal party primary, those reapportioned wards become the basis for 

representation effective immediately upon adoption by the council.   

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

By: /s/ Beebe Garrard 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 


