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September 6, 2023 

 

Ben L. Gilbert, Jr., Esq.  

Attorney, Town of Summit 

Post Office Drawer 1919 

McComb, Mississippi 39649-1919 

 

 Re: Appointment to Town Housing Authority Board 

 

Dear Mr. Gilbert: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion. 

 

Question Presented 

 

Does the language in Mississippi Code Annotated Section 43-33-1(g), which defines the “area of 

operation” of a city housing authority, and includes the term “city,” still allow the town of Summit 

(“Town”) to appoint individuals to the Town Housing Authority Board as long as they live within 

five miles of the Town? 

 

Brief Response 

 

Pursuant to Section 43-33-7, the Town may appoint individuals to serve as commissioners on the 

Housing Authority Board. Such individuals must reside within the territorial jurisdiction of the 

housing authority, which, as defined by Section 43-33-1(g), includes the Town “and the area within 

five (5) miles of the territorial boundaries thereof.”  

 

Applicable Law and Discussion 

 

Sections 43-33-1, et seq. of the Mississippi Code govern municipal and county housing authorities. 

Section 43-33-5 provides that “[i]n each town or city and in each county of the state there is hereby 

created a public body corporate and politic to be known as the ‘housing authority’ of the town or 

city or county.” (emphasis added). See also MS AG Op., Johnson at *1 (Dec. 7, 2007) (“Section 

43-33-5 authorizes the creation of a housing authority in towns and cities.”); Miss. Code Ann. § 

21-1-1 (classifying municipal corporations into cities or towns based on population). Because the 

statute clearly authorizes housing authorities in both cities and towns, when a section refers to a 

city housing authority, it necessarily includes a town housing authority. See MS AG Op., Wright 
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at *1 (May 2, 2014) (quoting MS AG Op., McWilliams at *4 (May 13, 2013) (“As a general rule, 

statutes or statutory provisions which relate to the same person or thing, or to the same class of 

persons or things or appear to be indicative of a general policy on a cognate subject matter are 

regarded as in pari materia.”)). It is the opinion of this office that town housing authorities would 

be subject to the same requirements as city housing authorities. To conclude otherwise would 

frustrate the meaning and intent of the municipal and county housing authority law.   

 

Section 43-33-5 establishes municipal housing authorities in cities and towns, and Section 43-33-

7 states that once the governing body of a city (or town) adopts a resolution establishing the need 

for a municipal housing authority, five people shall be appointed as commissioners. MS AG Op., 

Barry at *1 (Sept. 15, 2000). While Section 43-33-7 does not speak to the residency of the 

commissioners, this office has previously opined that “[Section] 43-33-7, discussing city housing 

commissioners and [Section] 43-33-131, discussing regional housing commissioners, must be read 

in pari materia and that city housing commissioners, like regional housing authority 

commissioners, must reside within the geographic boundaries of the housing authority.” MS AG 

Op., Patten at *2 (Feb. 14, 1992); see also MS AG Op., Notter at *1 (Feb. 13, 2009) (opining that 

municipal housing authority commissioners “must reside within the territorial jurisdiction of the 

housing authority as defined by Mississippi Code Annotated Section 43-33-1(g) which, in its 

definition of the term ‘area of operation,’ provides that in the case of a housing authority of a city, 

shall include such city and the area within five (5) miles of the territorial boundaries thereof.”) 

(citation omitted).  

  

In conclusion, individuals may be appointed as commissioners of a municipal housing authority, 

which would include that of a town, pursuant to the requirements in Section 43-33-7. Individuals 

appointed to the town housing authority must reside within the territorial jurisdiction of the 

housing authority as defined by Section 43-33-1(g). 

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Gregory Alston 

 

Gregory Alston 

Special Assistant Attorney General 

https://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1000933&cite=MSSTS43-33-7&originatingDoc=I410436b11d6111db8ebfade62ba3f9ed&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

