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September 14, 2023 

 

Bobby Moak, Esq.  

Attorney, City of Brookhaven  

Post Office Box 242 

Bogue Chitto, Mississippi 39629 

 

Re:  Elected Chief of Police    

 

Dear Mr. Moak:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Background 

 

According to your request, the Brookhaven Board of Aldermen (“Board”) recently voted to change 

the office of the chief of police from an elected position to one of appointment pursuant to Section 

21-3-3 of the Mississippi Code. The term of the appointed office would begin the first day after 

the current elected office holder’s elected term ends in 2025. However, the question has now arisen 

as to whether the Board may amend its ordinance and return the office of chief of police back to 

one that is elected.    

 

Question Presented  

 

Does the Board have the authority to amend its ordinance and return the office of chief of police 

back to one that is elected?  

 

Brief Response 

 

Yes, the Board has the authority pursuant to Mississippi Code Annotated Sections 21-13-1 et seq., 

to amend, repeal, or rescind its ordinance and return the office of chief of police back to an elected 

position. 
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Applicable Law and Discussion  

 

Brookhaven is a code charter municipality. Code charter municipalities have the authority to 

change the office of chief of police from an elected position to an appointed position pursuant to 

Section 21-3-3, which provides, in part:  

 

The elective officers of all municipalities operating under a code charter shall be 

the mayor, the aldermen, municipal judge, the marshal or chief of police, the tax 

collector and the tax assessor. . . . Such governing authorities shall have the further 

power to provide that all or any of such officers, except those of mayor and 

aldermen, shall be appointive, in which case the marshal or chief of police, the tax 

collector, the tax assessor, and the city or town clerk, or such of such officers as 

may be made appointive, shall be appointed by the governing authorities. Any 

action taken by the governing authorities to make any of such offices appointive 

shall be by ordinance of such municipality, and no such ordinance shall be adopted 

within ninety (90) days prior to any regular general election for the election of 

municipal officers. No such ordinance shall become effective during the term of 

office of any officer whose office shall be affected thereby. 

 

The governing authorities of municipalities have the power to pass ordinances in accordance with 

Sections 21-13-1 et seq. Section 21-13-9 provides for the amendment and repeal of municipal 

ordinances; see also Section 21-13-15 (titled “Revision and codification”). Alternatively, this 

office has “consistently opined that a board may reconsider any action previously taken by it, so 

long as the reconsideration does not impair contractual obligations already entered into by the 

board.” MS AG Op., Thomas at *1 (July 30, 2010) (internal citations omitted). Thus, it is the 

opinion of this office that the Board  may amend, repeal, or rescind its ordinance making the office 

of chief of police an appointed position. However, if the Board chooses to do this, it must comply 

with all applicable election laws and regulations in sufficient time to allow the election to be 

conducted in accordance with the pertinent election deadlines.  
 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard 

 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 


