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December 21, 2023 

 

Jonathan W. Davis, Esq.  

Board of Trustees, Mississippi Delta Community College  

Post Office Box 29  

Indianola, Mississippi 38751-0029  
 

Re: Simultaneous Service as Sheriff and Member of Community College 

Board of Trustees  

 

Dear Mr. Davis:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  
 

Question Presented  

 

May a member of the board of trustees of a community college, who is later elected to the public 

office of sheriff, continue to serve on the board of trustees?  

  

Brief Response  

 

Yes. A sheriff and a member of a community college board of trustees both serve within the 

executive branch, and the separation of powers doctrine does not prohibit a person from holding 

more than one position in the same branch of government.  
 

Applicable Law and Discussion  

 

The scope of this opinion is limited to whether simultaneous service in two public positions 

violates the separation of powers doctrine. We refer you to the Mississippi Ethics Commission 

regarding potential conflicts of interest or other ethical implications arising out of simultaneous 

service.   
 

The powers of the government of the state of Mississippi are divided into three distinct 

departments: the legislative branch, the judicial branch, and the executive branch. MISS. CONST. 

art. I, § 1. The separation of powers doctrine prohibits a person from holding positions in two 

different branches of government if both positions exercise “core powers” within their respective 

branch. See MISS. CONST. art. I, § 2; MS AG Op., Hudson at *1 (June 26, 2020). “‘Core power’ 
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has been defined by the Court to include those circumstances ‘where the acts are ongoing and are 

in the upper level of governmental affairs and have a substantial policy-making character.’” MS 

AG Op., Hudson at *1 (quoting Dye v. State, 507 So. 2d 332, 343 (Miss. 1987)).   
 

Turning to the specific question at hand, this office has opined that a member of a community 

college board of trustees “exercises powers at the core of the executive branch.” MS AG Op., 

Wiggins at *1 (Aug. 30, 2013). Likewise, the Mississippi Supreme Court has provided that a 

“sheriff is a member of the executive branch of government.” Lewis v. Hinds Cnty. Cir. Court, 158 

So. 3d 1117, 1124 (Miss. 2015) (citing MISS. CONST. art. V, § 138; Miss. Code Ann. § 19-25-35). 

Because a sheriff and a member of a community college board of trustees both serve within the 

executive branch of government, simultaneous service in these positions does not violate the 

separation of powers doctrine.    

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Maggie Kate Bobo 

 

Maggie Kate Bobo 

Special Assistant Attorney General 


