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April 2, 2024 

 

Samuel T. Barber, Esq. 

Attorney, DeSoto County Board of Supervisors 

Post Office Box 346 

Hernando, Mississippi 38632 

 

Re: School Law Enforcement Protection Agreement   

 

Dear Mr. Barber: 

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion. 

 

Question Presented 

 

May the Board of Supervisors and the Sheriff’s Department enter into an agreement with a private, 

non-profit school to provide school resource officers, setting out such terms for reimbursement as 

may be agreed upon by the parties?  

 

Applicable Law and Discussion 

 

No. There is no authority for a Board of Supervisors or the Sheriff’s Department to enter into an 

agreement with a private, non-profit school to provide additional law enforcement protection and 

be reimbursed for the associated costs.  

 

Brief Response 

 

Section 21-19-49(2) provides, in relevant part:  

 

Municipalities, municipal police departments and the sheriffs' departments may 

contract with the school board of any school district to provide additional Law 

Enforcement Officers Training Academy-certified police protection to said school 

district on such terms and for such reimbursement as the school district and the 

entity may agree in their discretion. 

 

The “school districts” in Section 21-19-49 refer to public school districts established pursuant to 

Section 201 of the Mississippi Constitution and further defined in the Mississippi Uniform School 

Law. Miss. Code Ann. §§ 37-6-1, et seq.; see § 37-6-5 (“Each school district in the state shall be 
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a political subdivision with the name of the district being ‘ __________ School District.’”). Section 

21-19-49(2) does not apply to private, non-profit schools.  

 

Section 19-25-67 requires the sheriff to keep the peace within his county. This office has 

consistently opined that the sheriff has a statutory duty “to provide police protection to all of the 

citizens within the county” and cannot contract with private entities to provide increased security. 

MS AG Op., Howard at *1 (Dec. 9, 2005); see MS AG Op., Rasco at *1 (Mar. 5, 2010) (opining 

that “[t]he sheriff has a statutory duty of keeping the peace within the county and may not charge 

a fee for doing so.”). Accordingly, there is no authority for a board of supervisors or sheriff’s 

department to enter into an agreement to provide school resource officers to a non-profit, private 

school and seek reimbursement for doing so. For clarification, this opinion and the 2009 Rasco 

opinion you reference in your request should not be interpreted to suggest that a sheriff’s 

department can provide a school resource officer, increased law enforcement presence, or 

something akin to private security at private schools as long as he does not charge the school for 

these services. MS AG Op., Rasco (Dec. 7, 2009); see MS AG Op., Frierson at *1 (Dec. 7, 1995) 

(“It is the duty of the sheriff to keep the peace within the county . . . and no authority exists to 

provide greater protection to certain areas of the county in return for the residents of those areas 

making payments to the county to cover the costs of additional protection.”). The sheriff does have 

“discretion as to how to allocate and deploy the resources of his office.” Rasco at *1 (Mar. 5, 

2010). However, the authority of the sheriff to provide police protection at a private school within 

his county falls within his general authority under Section 19-25-67 and is no greater than 

anywhere else within the county.   

 

Notably, while there is no authority for a county or sheriff’s department to contract with a non-

profit, private entity to provide increased police protection, there is nothing prohibiting a private 

school from hiring private security services, and Section 17-25-11 allows certified law 

enforcement officers to “wear the official uniform and . . . utilize the official firearm and the 

official vehicle issued by the employing jurisdiction while in the performance of private security 

services in off-duty hours.”  

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard 

 

Beebe Garrard 

Special Assistant Attorney General 

 

 

 

 

 

 


