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September 18, 2024 

 

Jeffrey T. Webb, Esq. 

Attorney, Leake County Board of Supervisors 

Post Office Box 452 

Carthage, Mississippi 39051 

 

Re: Relinquishing Ownership and/or Control of Park Property to Relieve the 

County of Oversight and Maintenance Responsibilities  

 

Dear Mr. Webb:  

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.  

 

Background 

 

You provide in your request that on August 12, 1999, the True Light Missionary Baptist Church 

(“Church”) deeded four acres to Leake County (“County”) with a reversionary clause stating that 

the property “along with any improvements thereon, will automatically revert to grantor if and 

when, said property ever ceases to be used for recreational purposes.” On April 9, 2002, the Church 

deeded an additional two acres adjoining the four acres pursuant to the same terms. In the process 

of constructing a public park, the County applied for a number of grants. At least one of those 

grants did not allow a reversionary clause in the deed of conveyance to the County. As a result, on 

September 8, 2009, the Church executed a Quitclaim Deed conveying its reversionary interest in 

the referenced six acres to the County. The property has been utilized as a county park since the 

referenced deeds of conveyance. The Church and its members have assisted with multiple projects 

at the park and have expended considerable resources of its own, both money and labor, for 

improvements and repairs. The board of supervisors desires to relinquish ownership and/or control 

of this park property and be relieved of the oversight and maintenance responsibilities.  

 

Questions Presented  

 

1. May the County, pursuant to Mississippi Code Annotated Section 19-7-3(1), make a 

finding that the property has ceased to be used for county purposes, and then proceed to 

advertise it for sale or lease after publishing for three consecutive weeks? 

 

2. If the answer to question 1 is no, can the County close the park for a period of time and 

then declare it as having ceased to be used for County purposes? The County would then 

advertise for sale or lease pursuant to Section 19-7-3(1). 
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3. If the answer to questions 1 or 2 is in the affirmative, may the County accept any bid that 

is offered for the property after proper legal advertisement? 

 

4. Is there any difference in the interpretation of the language in Section 19-7-3(4) regarding 

property not being used for county purposes? More specifically, under Section 19-7-3(4), 

is there any recognized distinction between the language of subsection (4)(a) which 

provides that when “any county-owned property is no longer needed for county or related 

purposes, and is not to be used in the operation of the county” as compared to Section 19-

7-3(1) which states the property “shall cease to be used for county purposes?” 

 

5. In the event the County can and does determine the property to no longer be needed for the 

operation of the County, and that the sale or lease thereof pursuant to publication is not 

necessary for one or more of the reasons set forth in Section 19-7-3(4), may the County 

take into consideration and provide credit for any improvements and repairs made to the 

park by the Church in the past in evaluating good and valuable consideration? 

 

6. Rather than selling or leasing the property, may the County enter into a management or 

operational agreement with the Church, provided that the County prepares general rules 

and regulations for the park and the park remains open to the general public? 

 

7. If the answer to question 6 is in the affirmative, may the Church receive any proceeds from 

concessions or rentals? 

 

8. If the answer to question 6 is in the affirmative, is such an agreement limited to the term of 

the board of supervisors? 

 

Brief Response 

 

1. Pursuant to Section 19-7-3(1), any real estate belonging to the County that has ceased to 

be used for county purposes may be sold, conveyed, or leased by the County once the 

requisite findings in Section 19-7-3(4) have been made and the processes and procedures 

in Section 19-7-3 have been followed.  

 

2. See our response to Question 1. 

 

3. No, the County may not accept just any bid. The County may reject all bids, accept the 

highest and best bid, or hold an auction among those who submitted bids with the starting 

bid being the highest bid received in response to the advertisement. If the County chooses 

to hold an auction, no bidder in the auction shall be shown any preference. Miss. Code 

Ann. § 19-7-3(2)(a). 

 

4. While Section 19-7-3(1) authorizes the actions that may be taken when property is no 

longer used by the County, Section 19-7-3(4) provides the requisite findings that must be 

made in order to dispose of the property in accordance with Section 19-7-3. 

 

5. Generally, past consideration must be accompanied by present or future consideration for 

a contract to be valid. See Marshall Durbin Food Corp. v. Baker, 909 So. 2d 1267, 1276 
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(Miss. Ct. App. 2005). What is sufficient as “good and valuable consideration” is within 

the discretion of the board of supervisors. MS AG Op., Williams at *2 (Dec. 23, 2004). 

 

6. Pursuant to its general contracting authority in Section 19-3-41, it is our opinion that the 

County could enter into an agreement for the operation and/or management of the park.  

 

7. The County may authorize the Church to retain profits from concessions and/or rentals to 

defray the Church’s expenses. See MS AG Op., Brabham at *2 (Aug. 7, 2009).  

 

8. Governing authorities may not bind their successors in office to contracts that take away 

their successors’ rights and powers as conferred by law. MS AG Op., Williams at *2 (Dec. 

23, 2004). Any contract that extends beyond the term of the governing board(s) without 

express statutory authority is voidable at the discretion of the successors. Northeast Mental 

Health-Mental Retardation Comm’n v. V.M. Cleveland, 187 So. 3d 601, 605 (Miss. 2016).  

 

Applicable Law and Discussion  

 

Section 19-7-3 provides, in pertinent part:  

 

(1) In case any of the real estate belonging to the county shall cease to be used for 

county purposes, the board of supervisors may sell, convey or lease the same on 

such terms as the board may elect and may, in addition, exchange the same for real 

estate belonging to any other political subdivision located within the county. In case 

of a sale on a credit, the county shall have a lien on the same for the purchase 

money, as against all persons, until paid and may enforce the lien as in such cases 

provided by law. The deed of conveyance in such cases shall be executed in the 

name of the county by the president of the board of supervisors, pursuant to an 

order of the board entered on its minutes. 

 

(2)(a) Before any lease, deed or conveyance is executed, the board shall publish at 

least once each week for three (3) consecutive weeks, in a public newspaper of the 

county in which the land is located, or if no newspaper be published in said county 

then in a newspaper having general circulation therein, the intention to lease or sell, 

as the case may be, the county-owned land and to accept sealed competitive bids 

for the leasing or sale. The board shall thereafter accept bids for the lease or sale. 

The board, at its option, may reject all bids or accept the highest and best bid 

received in response to the advertisement, or the board may hold an auction among 

those who submitted bids in response to the advertisement. If the board elects to 

hold an auction, no bidder shall be granted any preference. The opening bid at the 

auction shall be the highest bid received in response to the advertisement. 

.     .     . 

(4) Whenever the board of supervisors shall find and determine, by resolution duly 

and lawfully adopted and spread upon its minutes (a) that any county-owned 

property is no longer needed for county or related purposes and is not to be used in 

the operation of the county, (b) that the sale of the property in the manner otherwise 
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provided by law is not necessary or desirable for the financial welfare of the county, 

and (c) that the use of the county property for the purpose for which it is to be sold, 

conveyed or leased will promote and foster the development and improvement of 

the community in which it is located and the civic, social, educational, cultural, 

moral, economic or industrial welfare thereof, the board of supervisors of such 

county shall be authorized and empowered, in its discretion, to sell, convey, lease, 

or otherwise dispose of same for any of the purposes set forth herein. 

 

(emphasis added). 

 

Your first question asks whether the County can make the finding that the park has ceased to be 

used for county purposes and proceed with selling it to relieve the County of its operation and 

management responsibility. Section 19-7-3 authorizes a county to sell, convey, or lease any 

property that has ceased to be used for county purposes. Therefore, so long as the property has 

ceased to be used for county purposes, the County may make the requisite findings outlined in 

Section 19-7-3(4) and then follow the procedures provided in Section 19-7-3 generally before 

proceeding with the sale, conveyance, or leasing of the property. This answer is responsive to your 

second question as well.  

 

Your third question asks whether the County may accept any of the bids received in response to 

the advertisement for sale. Section 19-7-3(2)(a) specifically requires the County to either reject all 

bids, accept the highest and best bid, or hold an auction amongst all bidders with the highest bid 

as the starting bid for the auction. If the County chooses to hold an auction, no bidder may be 

shown any preferential treatment. Id. As a result, the County may not accept just any bid in 

response to an advertisement for sale, conveyance, or lease. If the County chooses to accept a bid 

in response to the advertisement, the County must accept the highest and best bid.  

 

Your fourth question asks whether there is a distinction to be made between certain language in 

Section 19-7-3(1) and Section 19-7-3(4)(a). Section 19-7-3(1)  provides the authority to dispose 

of property that has  “cease[d] to be used for county purposes,” while Section 19-7-3(4)(a) provides 

the requisite findings that must be made in order to exercise the authority provided in subsection 

(1). See MS AG Op., Dukes at *4 (Aug. 6, 2010).  

 

Your fifth question asks if the County may take into consideration and provide “credit” for any 

improvements and repairs made to the park by the Church in the past in evaluating “good and 

valuable consideration” if the County determines the property is no longer needed for the operation 

of the County and that the sale or lease thereof pursuant to publication is not necessary in 

accordance with Section 19-7-3(4). “In most situations, past consideration may not serve as 

consideration. However, ‘a contract founded partly on a past consideration and partly on an 

executory consideration is enforceable, although in a sense no resort to the past consideration need 

be had as the new or executory consideration is conceptually adequate to support enforceability of 

the contract.’” Marshall Durbin Food Corp. v. Baker, 909 So. 2d 1267, 1276 (Miss. Ct. App. 2005) 

(internal citations omitted). Executory consideration is “consideration that is to be given only after 

formation of the contract; present or future consideration as opposed to past consideration.” 

CONSIDERATION, BLACK’S LAW DICTIONARY (12th ed. 2024). Accordingly, in addition to any past 

consideration upon which the contract is made, the parties should agree to some present or future 

consideration.  Regarding the present or future consideration, we have consistently opined that 
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what is sufficient as “good and valuable consideration” is within the discretion of the board of 

supervisors. MS AG Op., Williams at *2 (Dec. 23, 2004). This remains the opinion of this office. 

We note that findings on this issue are subject to judicial review. Id. 

 

Your sixth question asks if the County may enter into an agreement with the Church for the 

management and/or operation of the park. It is our opinion that the County could contract for 

operation and/or management services of the park in lieu of selling, conveying, or leasing the 

property pursuant to its general contracting authority provided in Section 19-3-41. See also MS 

AG Op., Gex at *1 (June 16, 1993) (opining that a county, in its discretion, could contract with a 

youth soccer league to manage the county youth soccer program). 

 

Your seventh question asks whether the Church could retain profits from concessions and/or 

rentals of the property should the County enter into a management/operation agreement. We have 

previously said that “if [a] municipality has a management contract with a nonprofit to manage 

and operate [a] park, ‘the contract with the municipality may authorize the charging of admission 

fees with the proceeds being retained by the nonprofit organization to defray the organization’s 

expenses.’” MS AG Op., Brabham at *2 (Aug. 7, 2009) (internal citations omitted). Thus, if the 

County chooses to authorize the Church to retain profits from concessions and/or rentals to defray 

the Church’s expenses, it may do so. To the extent your question asks us to opine on the specifics 

of any contract, we must decline. Opinions of this office are issued on prospective questions of 

state law only pursuant to Section 7-5-25. 

 

Your final question asks whether the County’s contract for operation and/or management of the 

park would be binding on successor boards. It is well established that governing authorities may 

not bind their successors in office to contracts that take away their successors’ rights and powers 

as conferred by law. MS AG Op., Williams at *2 (Dec. 23, 2004). Any contract that extends beyond 

the term of the governing board(s) without express statutory authority is voidable at the discretion 

of the successors. Northeast Mental Health-Mental Retardation Comm’n v. V.M. Cleveland, 187 

So. 3d 601, 605 (Miss. 2016). 

   

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Abigail C. Overby  

 

Abigail C. Overby 

Special Assistant Attorney General 


