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January 30, 2025 

 

Stephanie Morris-Harris, Esq.   

Attorney, Bolivar County   

P.O. Box 698  

Cleveland, Mississippi 38732 

 

 Re: Donations to Private Water Association   

 

Dear Ms. Morris-Harris:   

 

The Office of the Attorney General has received your request for an official opinion.    

Questions Presented 

 

Does Bolivar County (“County”) have the authority to provide in-kind services, such as the use of 

county equipment, labor, and materials to a private water association to assist with certain drainage 

issues and repairs?  

 

Brief Response 

 

Generally, counties are prohibited from using public funds, equipment, and supplies for private 

purposes, which would include providing in-kind services to a private water association. However, 

counties are allowed to “provide labor, materials, and supplies to clean or clear drainage ditches, 

creeks or channels or conduits, both natural and man-made and to prevent erosion of such ditches, 

creeks or channels” in accordance with Mississippi Code Annotated Section 19-5-92.1. Whether 

this exception applies to your situation is a determination for the County to make and should be 

spread upon the minutes of the board of supervisors.  

 

Applicable Law and Discussion 

 

The county home rule statute, Section 19-3-40, gives the board of supervisors “the power to adopt 

any orders, resolutions or ordinances with respect to county affairs, property and finances, for 

which no specific provision has been made by general law and which are not inconsistent with the 

Mississippi Constitution, the Mississippi Code of 1972, or any other statute or law of the State of 

Mississippi.” The home rule statute further provides that “[t]his section shall not authorize the 

board of supervisors of a county to. . . . use any public funds, equipment, supplies or materials for 

any private purpose.” Id. at (3). This office has previously opined that a county had “no authority 
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to use county-owned equipment and materials to place gravel on a private drive leading to a local, 

private water association tank.” MS AG Op., Chamberlin at *1 (Jan. 10, 2003); see also MS AG 

Op., Dulaney at *1 (Mar. 15, 2007) (opining that Section 19-3-40 prohibits a public utility from 

connecting its water lines to a privately owned utility company’s water lines for the benefit of the 

private company without adequate consideration). 

 

Section 19-5-92.1, however, provides one exception allowing a county to provide labor, materials, 

and supplies for work to a private entity. This section grants a county the discretion to “provid[e] 

labor, materials, and supplies to clean or clear drainage ditches, creeks or channels or conduits, 

both natural and man-made and to prevent erosion of such ditches, creeks or channels” on private 

property if the board determines “that such work and/or expenses are necessary in order to promote 

the public health, safety and welfare of the citizens of the county.” Id. Whether this exception 

applies in your situation is a determination to be made by the County and is outside the scope of 

this opinion. Absent an applicable statutory exception, the County is prohibited from providing in- 

kind services to a private water association.  

 

If this office may be of any further assistance to you, please do not hesitate to contact us. 

 

Sincerely, 

 

LYNN FITCH, ATTORNEY GENERAL 

 

By: /s/ Beebe Garrard    

 

Beebe Garrard  

Special Assistant Attorney General 


